Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θεοδόσης Τάσιος στο Πρώτο: Κίνδυνοι για τη στατικότητα της Αγίας Σοφιάς-Δεν έχουν γίνει έργα συντήρησης (audio)

Στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» βρέθηκε καλεσμένος ο Θεοδόσης Τάσιος, Ακαδημαϊκός, Πολιτικός Μηχανικός, Αρθρογράφος και Συγγραφέας και πρώην μέλος της Επιτροπής της UNESCO για την διάσωση της Αγίας Σοφιάς, ο οποίος συνομίλησε με το δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα, για την Αγία Σοφιά και για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά το γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια.

«Δεν λειτουργεί ένα μείζον θέμα συντήρησης της Αγίας Σοφιάς»

«Τριών κατηγοριών κινδύνους έχουμε. Ο ένας είναι των πολυσύχναστων και των ανέλεγκτων ως εκ τούτου του μνημείου αλλά και οι φθορές που κάνει αυτό το πλήθος δεν μπορούν να ελεγχθούν και μάλιστα εξαρτάται και από το ποια είναι η καλλιέργεια, ο βαθμός καλλιέργειας, το πλήθος αυτού. Δυστυχώς εκεί τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Επομένως, η απόφαση της τουρκικής κυβερνήσεως να το μετατρέψει σε χώρο λατρείας, σεβαστής μεν, αλλά με όλες τις συνέπειες, συνιστά έναν μόνιμο κίνδυνο. Ωστόσο, τρέχει και το πρόβλημα συντήρησης και θα έλεγε κανείς για ένα τέτοιο μνημείο της ανθρωπότητας η συντήρηση θα τρέχει. Τι να τρέχει όμως όταν στο σημερινό τύπο διαβάζουμε ότι πέφτουν επιχρίσματα από τον τρούλο; Ο τρούλος ήταν εκεί που ήτανε ο Παντοκράτορας, ο οποίος Παντοκράτορας δεν υπάρχει παρόλο που πολλοί πιστεύουν ότι έχει καλυφθεί μεν, δεν υπάρχει και ότι για τα επιχρίσματα που είχαν γίνει τον 19ο αιώνα απάνω στη θέση του τρούλου και τα οποία απέκτησαν ιστορικό ενδιαφέρον. Σε κάποια φάση, προτού έρθει η επιτροπή δική μας, γίνονταν ενέσεις συντήρησης και προστασίας και όταν πήγαμε εκεί ρωτήσαμε τι είναι αυτό το προϊόν που χύνεται μέσα και είπαν ότι το αγοράζουμε από το Μιλάνο. Κανένας λοιπόν, δεν ήξερε τι ήταν αυτό. Με άλλα λόγια, πέφτουνε κομμάτια. Από την άλλη μεριά, διαβάζω επίσης στο σημερινό Τύπο ότι τα ψηφιδωτά στη νότια είσοδο του μνημείου έχουν υποστεί φθορές. Να ξέρετε, ότι στην Κωνσταντινούπολη, σε πολλά μνημεία τα ψηφιδωτά φθείρονται εύκολα και οι ψηφίδες πέφτουν κάτω και τις μαζεύει ο κόσμος. Αυτά σημαίνουν ότι δεν λειτουργεί ένα μείζον σχέδιο για συντήρηση, όπως λειτουργούσε όταν πήγαμε εμείς (…)» δήλωσε ο κ. Τάσιος στην αρχή της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο αναφερόμενος στην Αγία Σοφιά και στη μη ύπαρξη ενός σχεδίου για την συντήρησή της.

«Το 50% των κτιρίων της Κωνσταντινούπολης έχει κτιστεί νύχτα-Ευάλωτα σε ένα σεισμό»

Εν συνεχεία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο δημοσιογράφο «αυτός ο σεισμός είναι τόσο τερατώδης ώστε σε άλλες επισκέψεις δικές μου στην πόλη παρέστη μάρτυς συζητήσεων με τη Διεθνή Τράπεζα για δάνεια που σχετίζονται με το 50% των κατασκευών από μπετόν αρμέ στην Κωνσταντινούπολη, που είναι όπως τα λένε οι Τούρκοι συνάδελφοι χτίσματα της νύχτας, τα λεγόμενα αυθαίρετα, τα λένε κτίσματα της νύχτας. Είναι το 50% και όχι το 5. Μια πόλη βέβαια, περίπου τώρα των 20 εκατομμυρίων. Αντιλαμβάνεστε ότι με ένα τέτοιο σεισμό γινόταν συζήτηση παρέστη μάρτυς χάρη στην ευγενή καλοσύνη των συναδέλφων μου, των Τούρκων καθηγητών, πολύ αξιών, ανθρώπων, μάρτυρες στις συζητήσεις που γινόταν, υπήρχαν διαφωνίες σε σχέση αν θα είναι 100.000 οι νεκροί ή θα είναι 400.000 οι νεκροί. Αυτό λοιπόν, σημαίνει ότι το μέγεθος αυτού του κοινωνικού-πολιτικού προβλήματος δεν είναι ευνοϊκό για τη μέριμνα ενός μνημείου (..)».

«Καλό θα ήταν οι αρμόδιοι επιστήμονες και πολιτικοί να βρουν στις ελληνικές και τις διεθνείς στατιστικές-εννοώ τις σοβαρές, τις υπεύθυνες-ποιο είναι το ποσοστό των κατοίκων της γης, των κατοίκων της Ευρώπης, των πολιτών της Ελλάδος που είναι ομοφυλόφιλοι. Αυτό το νούμερο δεν το έχω ακούσει, αλλά οφείλει να ακουστεί ώστε να ληφθεί υπόψιν και να διαμορφώσει τις κρίσεις των συμπολιτών μας. Να ακουστεί. Είναι ένας στους χίλιους ή είναι εκατό στους χίλιους; Έχει μεγάλη σημασία αυτό για τη διαμόρφωση των αξιών. Δεύτερον, αν πράγματι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας οι οποίοι αποφασίζουν να στήσουν τη ζωή τους με έναν συνεταιρισμό, είναι προφανές νομίζω τώρα πια ότι δεν θα υπάρχουν σπουδαίες αντιρρήσεις ότι δηλαδή, μπορούν να στήσουν αυτόν τον συνεταιρισμό και να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα από όσα έχουν όλοι οι υπόλοιποι. Στα λεπτότερα ζητήματα, όπως είναι η τεκνοθεσία και άλλα, θα μου επιτρέψετε να μην σχολιάσω αυτό το πιο περίπλοκο αντικείμενο, γιατί όντως είναι περίπλοκο» είπε τέλος ο κ. Τάσιος, ερωτηθείς για το πως κρίνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά το γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More