Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θεσσαλονίκη: Έκθεση φωτογραφίας «Μιλώντας στα δέντρα»

H Πορτογαλίδα φωτογράφος Αντρέα Άλβες ντε Ολιβέιρα, ζει στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αφήνοντας πίσω της 13 χρόνια ζωής στο Λονδίνο, εκθέσεις, διδασκαλίες και το brexit, έρχεται στην πόλη με αφορμή το γάμο μιας φίλης. Στο Γιάννη Μανάκη που αφήνει την τελευταία του πνοή στη λεωφόρο Νίκης μόλις φωτογραφίζει το γαλάζιο πλοίο μέσα από το «Βλέμμα του Οδυσσέα» αναγνωρίζει τη μετενσάρκωσή της.

Oλοκληρώνει τον κύκλο με τα πλοία που φωτογράφιζε τα τελευταία χρόνια. Και στρέφει το βλέμμα από τη θάλασσα στα δέντρα. Η πανδημία έρχεται. Αποκλεισμένη από τη φυσική ανθρώπινη επαφή, τα φωτογραφίζει και τους μιλά, ένα προς ένα.

Tα έργα της σα φύλλα που ξέφυγαν απ’ το ημερολόγιό της ήρθαν και κόλλησαν στους πρόθυμους τοίχους του ΖΜ στούντιο, το εργαστήρι του εικαστικού Βασίλη Ζωγράφου.

«Eίναι μια πόλη σε ανθρώπινη κλίμακα, ούτε μικρή ούτε μεγάλη και η εγγύτητα στη θάλασσα, αυτός ο κόλπος είναι μαγικός. Τα δέντρα ξέρουν να ακούνε. Κάτι που είναι δύσκολο να βρεις στους ανθρώπους. Συνήθως οι άνθρωποι προσπαθούν να σε συμβουλέψουν αν παραπονιέσαι ειδικά αν είσαι στα κάτω σου, ή σε κατάθλιψη, ή πενθείς, αμέσως οι άνθρωποι αντιδρούν. Δε θέλω να πω «εδώ στην Ελλάδα» αλλά εδώ στην Ελλάδα οι άνθρωποι είναι πάντα έτοιμοι να σε συμβουλέψουν. Είναι κάτι που ίσως δεν το χρειάζεσαι πάντα, ίσως θες απλά να μιλήσεις, ν’ ανοίξεις την καρδιά σου, να αρθρώσεις ό,τι σε βασανίζει έχοντας απέναντί σου κάποιον ν’ ακούει. Ένιωσα λοιπόν πως τα δέντρα με άκουγαν, ήταν παρόντα», όπως αναφέρει η Αντρέα Άλβες ντε Ολιβέιρα.

Η έκθεση σε επιμέλεια Κατερίνας Γεγησιάν θα διαρκέσει έως τις 2 Νοεμβρίου καθημερινά μετά τις επτά. Την τελευταία μέρα θα γίνει ανοιχτή συζήτηση για τα δέντρα στην πόλη.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Πανούσης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More