Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θεσσαλονίκη: Αμερικανοί φοιτητές ενημερώθηκαν για το προσφυγικό με τη βοήθεια της ΑΡΣΙΣ

Είκοσι υπότροφοι του Προγράμματος Gilman του Γραφείου Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη και με τη βοήθεια των ανθρώπων της ΑΡΣΙΣ ήρθαν σε επαφή με ευάλωτες ομάδες, όπως τα ανήλικα προσφυγόπουλα που φιλοξενεί η οργάνωση και κατέγραψαν ιδέες για το πώς αντιμετωπίζονται οι ανάγκες τέτοιων ομάδων. Το σεμινάριο είχε στόχο να προάγει τη διαπολιτισμική κατανόηση και διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ, σε συνεργασία με την ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, το Ίδρυμα Fulbright και το Πρόγραμμα Benjamin A. Gilman International Scholarship Program (Gilman Program) του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Θεσσαλονίκη, οι Αμερικανοί υπότροφοι είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στα πολύπλοκα ζητήματα που συνδέονται με τους πρόσφυγες και τη μετανάστευση μέσα από διαδραστικά εργαστήρια, συζητήσεις με ειδικούς, επισκέψεις σε τοποθεσίες και δραστηριότητες συμμετοχής στην τοπική κοινότητα. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης ομιλητές από διεθνείς οργανισμούς με σημαντική δράση, ΜΚΟ και στελέχη της κοινότητας, οι οποίοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και παρόλο που κάποιοι από τους συμμετέχοντες πίστευαν ότι οι συζητήσεις θα ήταν περισσότερο θεωρητικές, αποδείχθηκαν κατατοπιστικές και χρήσιμες.

Το Πρόγραμμα Gilman χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και υποστηρίζεται στην εφαρμογή του από το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης. Στόχος του είναι να διευρύνει τη συμμετοχή των Αμερικανών φοιτητών στη διεθνή εκπαίδευση παρέχοντας υποτροφίες σε άτομα με περιορισμένα οικονομικά μέσα για σπουδές ή πρακτική άσκηση στο εξωτερικό. Το πρόγραμμα στοχεύει στην προώθηση της πολιτιστικής ανταλλαγής, στην ενίσχυση της παγκόσμιας κατανόησης και στην προώθηση της ανάπτυξης μελλοντικών ηγετών σε έναν όλο και πιο διασυνδεδεμένο κόσμο.

ΑΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More