Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θεσσαλονίκη: Αυξημένη η ζήτηση για νεόδμητα διαμερίσματα

Αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας διαπιστώνεται στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά μετά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, κυρίως στα ανατολικά της πόλης. Αυξημένη είναι και η ζήτηση για αγορά νεόδμητων διαμερισμάτων από αγοραστές με μεγάλη οικονομική δυνατότητα.

Η άνοδος στις οικοδομικές άδειες της τάξεως του 8,8% που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ το 2023 αλλά και τα στοιχεία για αύξηση των εγγραφών νέων κατασκευαστικών εταιρειών που μπαίνουν στην αγορά, σε ποσοστό 17,1%, δίνουν το στίγμα της αυξητικής τάσης στην οικοδομική δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη, πρώτη φορά μετά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και την κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Η ζήτηση για νεόδμητα διαμερίσματα ωστόσο αφορά καταναλωτές με βαρύ πορτοφόλι καθώς η τιμή του τετραγωνικού σε περιοχές όπως η Θέρμη δύσκολα πέφτει κάτω από τις τρεις χιλιάδες το τετραγωνικό. Στα δυτικά η τιμή του τετραγωνικού μέτρου εκκινεί στα 1800 ευρώ.

Στο μεταξύ σειρά νέων κυβερνητικών μέτρων ανακοινώθηκαν για τα ακίνητα. Φέτος το Μάρτιο αντί για τον Απρίλιο θα γίνει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ αυξάνοντας στους 11 τους μήνες για την εξόφλησή του, παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2025, το καθεστώς αναστολής του ΦΠΑ για τα νεόδμητα κτίσματα, ενώ περιορίζεται και το καθεστώς της Golden Visa.

Ρεπορτάζ Όλ. Νίκου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More