Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θεσσαλονίκη: Μαθητές κέρδισαν τo βραβείο «Καινοτομία Προϊόντος/Υπηρεσίας» στη Μαθητική Έκθεση Επιχειρηματικότητας

Με την εφαρμογή «Find your way», η οποία βοηθά τα εμποδιζόμενα άτομα να μετακινηθούν πιο εύκολα μέσα στον αστικό ιστό, το Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης απέσπασε το πρώτο βραβείο στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση της Θεσσαλονίκης 2024 του JA Greece, που πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024, στο Εμπορικό Κέντρο της LAMDA Development στο Μediterranean Cosmos.

Μαθητές της Α’ Λυκείου δημιούργησαν την εταιρεία «We See For You», η οποία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη εφαρμογών με στόχο την επίλυση προβλημάτων προσβασιμότητας και αυτονομίας των εμποδιζόμενων ατόμων. Έχοντας στο επίκεντρο της λειτουργίας της τον άνθρωπο και με τη βοήθεια της χρήσης νέων τεχνολογιών στοχεύει στην ασφαλή και άνετη μετακίνηση στον αστικό ιστό. Με την ανάπτυξη της εφαρμογής «Find your way» δίνει τη δυνατότητα στους συνανθρώπους μας να έχουν στη διάθεσή τους ένα ειδικά διαμορφωμένο GPS, που χαρτογραφεί τα σημεία πρόσβασης (ράμπες, οδηγούς όδευσης, φανάρια με ηχητική λειτουργία, θέσεις στάθμευσης κ.ά), παρέχοντας ταυτόχρονα πληροφόρηση για τη δυνατότητα πρόσβασης στον αστικό ιστό.

Οι μαθητές διαγωνίστηκαν και ξεχώρισαν, κατακτώντας την πρώτη θέση για έβδομη χρονιά στην ιστορία του θεσμού, ανάμεσα σε περισσότερους από 700 έφηβους «επιχειρηματίες», ηλικίας 15 έως 18 ετών, από 40 γυμνάσια και λύκεια της Βόρειας Ελλάδας και της Κρήτης, οι οποίοι παρουσίασαν τα καινοτόμα προϊόντα και τις εικονικές επιχειρήσεις τους στην Έκθεση.

Το πρώτο βραβείο στους μαθητές του Αριστοτελείου Κολλεγίου απένειμε η Υπουργός Kοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Inspirational Mentor JA Greece Σοφία Ζαχαράκη, η οποία τους συνεχάρη για την επαναλαμβανόμενη διάκρισή τους στο θεσμό. Την Μαθητική Εμπορική Έκθεση Θεσσαλονίκης 2024 τίμησε με την παρουσία της η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Βούλα Πατουλίδου.

Η βράβευση, που αφορά στην κατηγορία «Καινοτομία Προϊόντος/Υπηρεσίας», ήταν επιστέγασμα της συλλογικής προσπάθειας των μικρών «startuppers», που ξεκίνησε στην αρχή του φετινού σχολικού έτους. Επιστρατεύοντας την εξυπνάδα τους και την ευαισθησίας τους, οι ταλαντούχοι «μικροί επιχειρηματίες» δημιούργησαν πρωτότυπα προϊόντα και υπηρεσίες.

Μέσα σε λίγους μήνες, η ομάδα νεανικής επιχειρηματικότητας του Αριστοτελείου Κολλεγίου σύστησε εικονική επιχείρηση και δημιούργησε την καινοτόμα εφαρμογή που βελτιώνει τις μετακινήσεις και τον προσανατολισμό των εμποδιζόμενων ατόμων στον αστικό ιστό. Με μεγάλο ενθουσιασμό, έστησε το δικό της περίπτερο, όπου και παρουσίασε το σημαντικό προϊόν της μαθητικής «επιχείρησης», που μπορεί να αποβεί εξαιρετικά χρήσιμο για πολίτες, όπως άτομα με δυσκολία στη μετακίνηση, άτομα με αναπηρίες, μητέρες με παιδιά/βρέφη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις μετακινήσεις τους, κ.ά. Επιπλέον, με την εφαρμογή της, η ομάδα έδειξε το δρόμο στην τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να υιοθετήσει τέτοιες εφαρμογές, που θεωρούνται αναγκαίες, καθώς μπορούν να βελτιώσουν την προσβασιμότητα και να καταστήσουν πιο βιώσιμη την καθημερινότητα για πολλές ομάδες του πληθυσμού. Αποτέλεσμα της προσπάθειες της ομάδας επιχειρηματικότητας του Αριστοτελείου Κολλεγίου ήταν να καταπλήξει τόσο το κοινό όσο και την κριτική επιτροπή του δημοφιλούς, παγκόσμιου εκπαιδευτικού προγράμματος/ διαγωνισμού «Εικονική Επιχείρηση – Company Program 2024» του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού επιχειρηματικότητας Junior Achievement Greece, η οποία πέρασε από όλα τα περίπτερα και πραγματοποίησε συνεντεύξεις με τις ομάδες.

Οι μαθητές-επιχειρηματίες εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν την εφαρμογή, υπό την ευθύνη των Εκπαιδευτικών Μαρίας Δαμαλή, Ειρήνης Χάψαλη και Αλεξίας Χατζησπύρογλου, καθώς και του συμβούλου-εθελοντή, Κώστα Μουτσιάνα, senior Consultant της εταιρείας ΕΥ. Αρωγοί και συνεργάτες στη προσπάθεια αυτή ήταν: ο κος Γιάννης, Καστούρας κινούμενος με αμαξίδιο και Επικεφαλής της METAVASIS Συμβουλευτική, η κα Κατερίνα Λορέντζου, Γενική Γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών της Περιφερειακής Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας, ο κος Άκης Πούλακας, Managing Director της Darwin και Πρόεδρος της Επιτροπής Νεοφυών Επιχειρήσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, η κα Μαρία Μορφουλάκη, Πολιτικός Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος του ΙΜΕΤ – ΕΚΕΤΑ, ο κος Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος, Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Θεσσαλονίκης και η Αντιδημαρχία Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Είμαστε υπερήφανοι για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, διότι μας έχουν καταπλήξει με τις καινοτόμες επιχειρηματικές τους ιδέες και με την προσήλωση που εργάζονται όσον αφορά στον στόχο τους. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια τόσο σε αυτούς όσο και στους εκπαιδευτικούς μας και τους συμβούλους – εθελοντές, οι οποίοι είναι ξεχωριστοί, εμπνέουν και ενθαρρύνουν τα παιδιά», αναφέρει ο Διευθυντής του Λυκείου κος Χρήστος Γκροζούδης. Ο ίδιος προσθέτει ότι το νέο, υπερσύγχρονο σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου-Λυκείου, στη Θέρμη, αποτελεί ένα ευχάριστο περιβάλλον έμπνευσης για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, διατηρώντας παράλληλα αναλλοίωτα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, που το έχουν καθιερώσει στην εκπαιδευτική κοινότητα στα εξήντα χρόνια της καταξιωμένης πορείας του. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι η ομάδα Επιχειρηματικότητας του Αριστοτελείου Κολλεγίου αναδεικνύεται πολυνίκης του θεσμού, καθώς έχει μια μακρά και επιτυχημένη πορεία στη συγκεκριμένη διοργάνωση, με επιστέγασμα το Ευρωπαϊκό βραβείο «Επιχειρηματικό Σχολείο της Ευρώπης της χρονιάς 2022»

Στη συνέχεια του προγράμματος/διαγωνισμού, οι μαθητικές ομάδες θα διεκδικήσουν το Public Choice Award σε ειδική ιστοσελίδα, στην οποία θα ψηφίζει το κοινό. Για τη συμμετοχή τους στον Πανελλαδικό Τελικό «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2024» θα αξιολογηθούν από τα business plans που θα καταθέσουν. Η εμβληματική Μαθητική Εμπορική Έκθεση διοργανώθηκε για 19η χρονιά, τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και υλοποιείται σε όλη την Ελλάδα με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού κου Κυριάκου Μητσοτάκη ως inspiration mentor.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More