Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θεσσαλονίκη: Προβλέπονται έσοδα 10 εκατομμύρια ευρώ και 111 θέσεις εργασίας από την κρουαζιέρα

«Η Ελλάδα, έχει όλα τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να την καταστήσουν, όχι απλώς ανταγωνιστικό χώρο εξέλιξης της κρουαζιέρας, αλλά πρωταγωνίστρια στον κλάδο» τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας το πρωί, στο 7o Posidonia Sea Tourism Forum.

Επικαλούμενος τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας Pierfrancesco Vago για «1 δισ. ευρώ έσοδα από την κρουαζιέρα, 15.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, η αύξηση της χρήσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης ως λιμανιού αφετηρίας κατά 54%», ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε ότι αυτά καταδεικνύουν το «δυναμισμό και τις προοπτικές» του κλάδου. Επεσήμανε, ότι πέρα από τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, πολλά νησιά, ναυτοσύνη των Ελλήνων, αστικά λιμάνια, «καταλυτική» για την εξέλιξη της κρουαζιέρας είναι και η πολιτική βούληση.

Θετικά τα φετινά στοιχεία για τον τουρισμό και την κρουαζιέρα, τόνισε και η Ολυμπία Αναστασοπούλου, γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του υπουργείου Τουρισμού. «Τα στοιχεία της κρουαζιέρας για το 2023 είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά και αυτό πιστοποιήθηκε εδώ από τις επαφές που είχαμε με τους CEO μεγάλων εταιριών , οι οποίοι επίσης πιστοποίησαν την πολύ θετική εξέλιξη που αναμένουμε το 2023» ανέφερε η κ. Αναστασοπούλου.

Εξήντα οκτώ αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, εβδομήντα εννέα χιλιάδες επιβάτες και τριάντα δύο χιλιάδες μέλη πληρώματος είναι οι φετινοί αριθμοί της κρουαζιέρας για τη Θεσσαλονίκη, όπως ανέφερε καθηγητής Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, Θάνος Πάλλης, στο Posidonia Sea Tourism Forum, παρουσιάζοντας προκαταρτικά στοιχεία μελέτης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και εκπονείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης και τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

Η πρόβλεψη είναι ότι τα έσοδα από την κρουαζιέρα από τον Νοέμβριο του 2023 και για το επόμενο δωδεκάμηνο θα φτάσουν τα 8.562.796 ευρώ, ενώ η γενική εκτίμηση για όλον τον ετήσιο κύκλο, χειμερινό και θερινό, της κρουαζιέρας, με άμεσες και έμμεσες οικονομικές επιδράσεις, ανέρχεται σε 10.821.787 ευρώ έσοδα και σε 111 θέσεις εργασίας.

Ο κ. Πάλλης υπογράμμισε ότι ο κάθε επιβάτης κρουαζιέρας ξοδεύει στην πόλη κατά μέσο όρο 54,5 ευρώ και άλλα 98,9 ευρώ για συμμετοχή σε τοπικές εκδρομές, στις οποίες δαπανά κατά μέσο όρο άλλα 15,1 ευρώ. Τα έξοδα των επισκεπτών μέσα στην πόλη αφορούν ψώνια (21,44%) και γεύματα (15,97%) και επισκέψεις σε ιστορικούς τόπους και μετακινήσεις (15%). Σημαντικά, όμως είναι και τα έσοδα για την πόλη από τις δαπάνες των πληρωμάτων, με μέσο όρο τα 105,4 ευρώ δαπάνης κατ’ άτομο, από τα οποία το 82,4% είναι εντός της πόλης, για εστίαση (17,3%) και ψώνια (56,4%).

ΑΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More