Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θεσσαλονίκη: Σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη

Εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών πραγματοποιούνται σήμερα το απόγευμα και στη Θεσσαλονίκη, στο Σιδηροδρομικό Σταθμό, όπου γίνεται συγκέντρωση, καθώς και στο Άγαλμα Βενιζέλου, πάνω από την πλατεία Αριστοτέλους.

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και διοργανώθηκε από εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης.

(ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΙΤΖΗΣ / EUROKINISSI)

Με την ανάγνωση των ονομάτων των θυμάτων η εκδήλωση ολοκληρώθηκε, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ θα ακολουθήσει πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Επιζήσασα του δυστυχήματος, στον πολύ συγκινητικό της λόγο ζήτησε να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση και να αποδοθούν οι ευθύνες, όσο ψηλά και αν βρίσκονται.

Την ίδια ώρα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε σιωπηλή διαμαρτυρία σε εκδήλωση που διοργάνωσε το σωματείο καθηγητών χορού, με 57 θέσεις, όπου 57 άνθρωποι κάθονται σε αυτές κρατώντας ένα κεράκι και αναπαριστώντας τη μοιραία διαδρομή, γι’ αυτό και η δράση ξεκίνησε στις 19.20, όταν και ξεκίνησε η αμαξοστοιχία και θα ολοκληρωθεί στις 23.30, ώρα που κανονικά το τρένο θα έπρεπε να φτάσει στον προορισμό του, στη Θεσσαλονίκη. Πολύς κόσμος δίνει επίσης το παρών και σε αυτή την εκδήλωση…

Καμπάνες σε όλη την Ελλάδα χτύπησαν σήμερα σε πένθιμο ρυθμό, 57 φορές, ενώ στο χώρο των Τεμπών που συνέβη το τραγικό δυστύχημα, εκτυλίχθηκαν σήμερα σκηνές αρχαίας τραγωδίας. Στο σημείο «μηδέν», με τον ιερά να λυγίζει διαβάζοντας τα ονόματα των θυμάτων κατά το σημερινό τρισάγιο. Οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν δικαίωση.

Το χρονικό του δυστυχήματος

Η αμαξοστοιχία intercity 62, αναχωρεί από το σταθμό της Λάρισας για τη Θεσσαλονίκη με 350 επιβάτες, στην πλειοψηφία τους φοιτητές. Έντεκα λεπτά αργότερα, το τρένο συγκρούεται μετωπικά με την εμπορική αμαξοστοιχία 63503 που έβγαινε από τη σήραγγα των Τεμπών, στην ίδια γραμμή, από την αντίθετη κατεύθυνση. Σημειώνεται έκρηξη και πυρκαγιά που κατακαίει τα δύο μπροστινά βαγόνια του επιβατικού τρένου.

Πολλοί από τους επιβάτες που βρίσκονταν στα πρώτα βαγόνια εξαϋλώθηκαν. Τις σκηνές χάους και πανικού, που ακολούθησαν, περιέγραψε ένας από τους τραυματίες. Οι επιβάτες προσπαθούσαν, με κάθε μέσο, να σπάσουν τα τζάμια για να γλιτώσουν. Όσοι βρίσκονταν στο δεύτερο βαγόνι, έπρεπε να πηδήξουν από ύψος τριών, τεσσάρων μέτρων.

Στις 3 τα ξημερώματα, ανακοινώνεται ο πρώτος απολογισμός των θυμάτων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 57 άτομα, στην πλειοψηφία τους κάτω των 25 ετών, έχασαν τη ζωή τους. Ανάμεσά τους και οι μηχανοδηγοί των δύο τρένων. 85 οι τραυματίες. Ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε συναγερμό. Πυροσβέστες και διασώστες του ΕΚΑΒ σπεύδουν στο σημείο της τραγωδίας. Τα ασθενοφόρα μεταφέρουν στα νοσοκομεία της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης δεκάδες τραυματίες. Συγγενείς των επιβατών έχουν συγκεντρωθεί στο σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης περιμένοντας τα λεωφορεία που καταφθάνουν με επιζώντες του δυστυχήματος. Η επόμενη μέρα βρίσκει τους συγγενείς δεκάδων επιβατών, μεταξύ νοσοκομείων και νεκροτομείου στη Λάρισα. Περιμένουν με αγωνία να ακούσουν ότι τα ονόματα των αγαπημένων τους προσώπων είναι ανάμεσα στους τραυματίες.

Τα πρώτα στοιχεία έδειξαν ότι τα δύο τρένα βρισκόταν στην ίδια γραμμή. Ο σταθμάρχης Λάρισας συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

Κηρύχθηκε εθνικό πένθος ενώ αποφασίστηκε η διακοπή των δρομολογίων των τρένων μέχρι να υπάρξουν απαραίτητες δικλείδες ασφάλειας, ενώ το σωματείο των μηχανοδηγών κατήγγειλε ότι είχε ενημερώσει για τους κινδύνους ατυχήματος, πριν από την τραγωδία.

.Σε όλη τη χώρα, ξέσπασε κύμα διαδηλώσεων. Για αρκετές ημέρες πραγματοποιήθηκαν καθημερινά πορείες με αίτημα την αποκάλυψη και των καταλογισμό ευθυνών και την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών. Ένα χρόνο μετά, οι συγγενείς των θυμάτων ζήτησαν τη δικαίωση των θυμάτων και την τιμωρία των υπευθύνων της τραγωδίας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More