Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θεσσαλονίκη: Σχέδιο διάσωσης για το Παλατάκι με τη συνεργασία Βουλής-Υπερταμείου και ΕΤΑΔ

Το Παλατάκι ή Κυβερνείο είναι ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία 18 χρόνια έμεινε όμως κλειστό και μέρα με τη μέρα κατέρρεε. Φτιάχτηκε στα τέλη του 1950, όταν και έγιναν αρκετά μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη. Ένα κτίριο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, έκτασης 15 στρεμμάτων, που γνώρισε στιγμές δόξας, χωρίς όμως να βρει τη χρήση που του άρμοζε.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρόσφατη ομιλία του στη 49η τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, αναφέρθηκε στο Κυβερνείο, τονίζοντας ότι θα διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του.

«Το Κυβερνείο, το γνωστό σε όλους Παλατάκι, το οποίο τώρα θα αξιοποιηθεί με τη συνεργασία της Βουλής των Ελλήνων, του Υπερταμείου και της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου. Υπερταμείο και ΕΤΑΔ αναλαμβάνουν αμέσως τον προσδιορισμό του κόστους αποκατάστασης του κτιρίου και τους γύρω χώρους, καλύπτοντας τις σχετικές μελέτες. Ενώ, στη συνέχεια, η Βουλή των Ελλήνων θα εξετάσει το ύψος και τους τρόπους χρηματοδότησης, έτσι ώστε το εμβληματικό αυτό κτίριο να παραμείνει ένα δημόσιο κτίριο με χρήσεις οι οποίες θα είναι απολύτως συμβατές με τον ιστορικό του χαρακτήρα», όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Για το θέμα, μίλησαν στην εκπομπή «Μέρα με Χρώμα» της ΕΡΤ3, μέλη της πρωτοβουλίας «Σώστε το Παλατάκι», εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την εξαγγελία του πρωθυπουργού, και ευχόμενοι να υλοποιηθεί.

«Ικανοποιούμαστε απόλυτα από την εξέλιξη, είναι μέσα στο πλαίσιο των διεκδικήσεων. Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε πριν κάποια χρόνια από τον Καλαμαριώτη και φίλο, Νίκο Καρακώστα, τον πρόεδρο συνταξιούχων δικαστικών υπαλλήλων, και μπήκε στη σκέψη του, τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να αλλάξει αυτή η εικόνα. Μαζευτήκαμε μια μικρή ομάδα στην αρχή, βλέπαμε αυτό το κτίριο να μαραζώνει. Αντιμετωπίζοντας το θέμα με ρεαλισμό, νιώθω ικανοποίηση μέχρι το σημείο εκείνο, που ο κόπος μας, οι ενέργειας μας, οι δράσεις μας έφεραν το θέμα στην κεντρική πολιτική σκηνή και ακούσαμε από επίσημα χείλη για το τι μέλλει γενέσθαι. Μας ικανοποιεί ότι γρήγορα βρέθηκαν δίπλα μας πολλοί πολίτες της πόλης. Ελπίζουμε να είναι από τις φορές που οι εξαγγελίες θα φτάσουν στην υλοποίησή τους», όπως είπε μεταξύ άλλων ο Μπάμπης Γιαννακίδης, δημοσιογράφος και μέλος της πρωτοβουλίας «Σώστε το Παλατάκι».

Ο κ. Αντώνης Ματράκας, μέλος επίσης της πρωτοβουλίας, ανέφερε σχετικά: «Έχει ληφθεί στα υπόψη το κόστος που χρειάζεται για να αποκατασταθεί το κτίριο, γύρω στα 10,5 εκατ. και αυτά θα τα αναλάβει η Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με το ΕΤΑΔ, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός. Θα είμαστε στη διάθεση και της Βουλής και οποιοδήποτε άλλου παράγοντα, ώστε να βοηθήσουμε και κατά τη διάρκεια. Αυτό που έχει επιτευχθεί είναι να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του κτιρίου και να σωθεί το Παλατάκι, το όνειρό μας έχει γίνει πραγματικότητα».

Ρεπορτάζ: Όλγα Νίκου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More