Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θεσσαλονίκη: 44 χρόνια από τον φονικό σεισμό οι μνήμες επιστρέφουν και οι καρδιές παγώνουν….

 20 Ιουνίου του 1978 σημειώθηκε ο μεγάλος σεισμός της Θεσσαλονίκης που άφησε πίσω του 49 νεκρούς, 220 τραυματίες και ανυπολόγιστες καταστροφές. Εκείνη τη μοιραία νύχτα, η προσοχή όλων επικεντρώθηκε στην οκταώροφη πολυκατοικία στην πλατεία Ιπποδρομίου που κατέρρευσε, οδηγώντας στον θάνατο 29 ενοίκους.
44 χρόνια μετά τον σεισμό που αποτέλεσε τον πρώτο που χτυπούσε μέχρι τότε ένα σύγχρονο αστικό κέντρο της Ελλάδας,  αυτόπτης μάρτυρας μιλάει στην κάμερα της ΕΡΤ3 για εκείνο το βράδυ που συγκλόνισε την πόλη και παράλληλα άλλαξε τα δεδομένα στην εξέλιξη της επιστήμης της σεισμολογία στη χώρα μας.

Ο κ. Ηλίας Ματαλών, φοιτητής τότε στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, βλέποντας τους δρόμους να έχουν μπλοκάρει από τους πανικόβλητους κατοίκους που εγκατέλειπαν τη Θεσσαλονίκη, πήρε το ποδήλατό του και έφτασε στην πολυκατοικία που είχε ακούσει ότι κατέρρευσε. Όπως περιέγραψε, η εικόνα που αντίκρισε ήταν εκείνη της απόλυτης καταστροφής.

Δεκάδες χρόνια μετά, δεν μπορεί να ξεχάσει τους ανθρώπους που αγωνιούσαν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα που ήταν κάτω από τα χαλάσματα.

Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε αλλά ούτε και να ανησυχούμε, πρόληψη και επαγρύπνηση, αυτή είναι η σημασία της επετείου από τον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλη Σκορδίλη.

Ο σεισμός του 1978 στη Θεσσαλονίκη έχει ιδιαίτερη σημασία για τους σεισμολόγους, καθώς αποτέλεσε σταθμό για τη μετέπειτα εξέλιξη της έρευνας και μελέτης της σεισμολογίας στην Ελλάδα.

 

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More