Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θεσσαλονίκη: 6ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής

Το 6ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής προσκαλεί σε ένα υπερηχητικό ταξίδι στον χρόνο με τέσσερις μικρές ιστορίες που λαμβάνουν χώρα το 1723 και συνδέουν τους J. S. Bach, Dimitrie Cantemir, Giuseppe Tartini και Carl Friedrich Abel. Διακεκριμένοι μουσικοί μας αφηγούνται με το δικό τους τρόπο 4 παράλληλες ιστορίες του 1723 που με η κάθε μια ξεχωριστά σημάδεψε τη μπαρόκ μουσική !

Τριακόσια χρόνια πριν, το 1723, ο J. S. Bach φεύγει στη Λειψία, όπου θα παραμείνει μέχρι το τέλος της ζωής του. Στα σχεδόν επτά χρόνια που έμεινε στην πόλη Κέτεν (1717 – 1723) ως αρχιμουσικός στην αυλή του φιλόμουσου πρίγκιπα Λεοπόλδου, στην πιο δημιουργική του ηλικία κι έχοντας στη διάθεσή του εξαιρετικούς μουσικούς, ο Μπαχ έγραψε κάποια από τα πιο σημαντικά του έργα οργανικής μουσικής και μουσικής δωματίου.

Το ίδιο έτος πεθαίνει ο Μολδαβός πολιτικός, στρατιωτικός, λόγιος πολύγλωσσος και ιδιαίτερα καλλιεργημένος, συγγραφέας, ιστορικός, αλλά και σημαντικός συνθέτης οθωμανικής λόγιας μουσικής Dimitrie Cantemir. Ο Καντεμίρ, που πέρασε μεγάλες περιόδους της ζωής του στην Κωνσταντινούπολη, όχι μόνο συνέθεσε έργα που κατέχουν εξέχουσα θέση στο κλασικό ρεπερτόριο της οθωμανικής μουσικής, αλλά επίσης συνέλεξε και κατέγραψε εκατοντάδες κομμάτια από την προφορική μουσική παράδοση της εποχής του σε μια μουσική σημειογραφία που εφηύρε ο ίδιος. Το 1723 ο βιρτουόζος βιολιστής και συνθέτης Giuseppe Tartini μαζί με τον στενό φίλο και συνάδελφό του για χρόνια στην Πάντοβα, βιολοντσελίστα Antonio Vandini, αφήνουν την Ιταλία και πηγαίνουν στην Πράγα, ενώ την ίδια χρόνια γεννιέται στο Κέτεν ο Carl Friedrich Abel, συνθέτης και ίσως ο τελευταίος και πιο σημαντικός γκαμπίστας της εποχής του.

6ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής : 1723
03 / 04 / 10 / 12 Νοεμβρίου 2023, (20:30)
Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, κτήριο Μ2

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου – 1η συναυλία:
Orient Express, Παρίσι – Κωνσταντινούπολη
Cantemir, Lully, Rameau, Forqueray
Για εισιτήρια πατήστε εδώ

Σάββατο 4 Νοεμβρίου – 2η συναυλία:
Γύρω από την φιλία του Giuseppe Tartini με τον Antonio Vandini –
μουσική για βιολί, βιολοντσέλο και μπάσο κοντίνουο
La Stravaganza Greca
Για εισιτήρια πατήστε εδω

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου – 3η συναυλία:
J.S.Bach – C.F.Abel, Σονάτες για βιόλα ντα γκάμπα και τσέμπαλο
Lucile Boulanger & Pierre Gallon
Για εισιτήρια πατήστε εδω

Κυριακή 12 Νοεμβρίου – 4η συναυλία:
Köthen – London, un piccolo viaggio
Δήμος Γκουνταρούλης & Bruno Procopio

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 12€, 7€ (μειωμένο), Ενιαίο εισιτήριο φεστιβάλ: 30€, 20€ (μειωμένο)

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More