Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θετικό επενδυτικό κλίμα στις ευρωαγορές μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Του Παντελή Μάνου

Σταθεροποιητικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (25/1) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, περιορίζοντας αισθητά τις πρωινές απώλειες, μετά την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Το ΔΣ θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή ώστε ο πληθωρισμός να επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Οι μελλοντικές αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια θα διαμορφωθούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο, αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης της κεντρικής τράπεζας.

«Υπήρξε σύγκλιση ανάμεσα στα μέλη του ΔΣ ότι ήταν πρόωρο να συζητήσουμε για μειώσεις επιτοκίων» δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στέλνοντας σαφές μήνυμα στις αγορές να μην τρέφουν πρόωρες ελπίδες για γρήγορες μειώσεις των επιτοκίων.

Υπενθυμίζουμε ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε από 10,6% τον Οκτώβριο του 2022 σε 2,4% τον Νοέμριο του 2023. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο ανέβηκε ξανά στο 2,9%

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η αμερικανική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται με υψηλό ρυθμό και το τέταρτο τρίμηνο του 2023, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 3,3% το δ΄τρίμηνο ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 2%. Συνολικά, η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 2,5% το 2023. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ αποτελούν μια ισχυρή ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει προς «ομαλή προσγείωση», με τον πληθωρισμό να υποχωρεί χωρίς σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει μικρές απώλειες κατά 0,12%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει οριακή πτώση σε ποσοστό 0,13%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται χαμηλότερα κατά 0,76%, το Μιλάνο υποχωρεί κατά 0,41% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,02%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές στα περίπου 104 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έ-κλεισε στις 1352,86 μονάδες παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 0,67%.

Ομόλογα

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται πτωτικά κατά 5 μονάδες βάσης, στο 2,29%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 6 bps στο 3,83%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται χαμηλότερα κατά 5 μονάδες, στο 3,20% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει πτώση κατά 6 μονάδες βάσης, στο 3,29%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν ξανά οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Η πτώση στα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ και οι προσδοκίες για οικονομική ανάκαμψη της Κίνας με περισσότερα μέτρα τόνωσης στηρίζουν τις τιμές του «μαύρου χρυσού». Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 9,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει άνοδο κατά 1,31%, στα 76,07 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχα κέρδη 1,16%, βρίσκεται στα $ 80,97.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει οριακές διακυμάνσεις έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0865 δολ./ευρώ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More