Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στο Ισραήλ και διεθνώς για το θάνατο της Γιαέλ Νταγιάν

Η Γιαέλ Νταγιάν, διάσημη συγγραφέας, πρώην βουλευτής και πρωτοπόρος φεμινίστρια και ακτιβίστρια για την ειρήνη, κόρη του ιστορικού πολιτικού της χώρας Μοσέ Νταγιάν πέθανε σήμερα σε ηλικία 85 ετών. Η Νταγιάν η οποία ήταν επίσης ανηψιά του πρώην Προέδρου του Ισραήλ Εζέρ Βάιτσμαν ήταν από τις πιο εξέχουσες φωνές για ίσα δικαιώματα στην Ιστορία του Ισραήλ και μέχρι το τέλος της ζωής της συνέχιζε να γράφει και να μιλά όσο μπορούσε για τα θέματα για τα οποία αγωνιζόταν.

Ανταπόκριση: Κωστής Κωνσταντίνου

Υπήρξε εμβληματική μορφή στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών – με αιχμή του δόρατος τη νομοθεσία για τη σεξουαλική παρενόχληση- τον αγώνα για τα δικαίωματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων αλλά και την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους. Υπέφερε για πολλά χρόνια από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η οποία προς το τέλος της ζωής της την κράτησε σε μεγάλο βαθμό περιορισμένη στο σπίτι της και έχοντας ανάγκη από συμπληρωματικό οξυγόνο και αναπηρικό καροτσάκι. Αλλά ακόμη και στα τελευταία της χρόνια, η Dayan συμμετείχε κατά καιρούς σε διαδηλώσεις και κατέθετε την άποψή της.

Προσωπικότητες στο Ισραήλ και διεθνώς με μηνύματά τους τονίζουν την τεράστια προσφορά της Νταγιάν σε τόσο πολλά επίπεδα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More