Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα – Σε τροχιά εκλογών επισήμως η χώρα

Σε προεκλογική περίοδο εισέρχεται επισήμως η χώρα, καθώς θυροκολλήθηκε γύρω στις 20:10 το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής. Η Βουλή, που θα προκύψει από τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα συγκληθεί στις 11:00 της Πέμπτης, 1 Ιουνίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των νέων βουλευτών, ενώ την επομένη, Παρασκευή 2 Ιουνίου, η νέα Βουλή θα εκλέξει τον πρόεδρο του σώματος. Το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής θυροκόλλησε στην ανατολική είσοδο του Μεγάρου, ο φρούραρχος της Βουλής, ταξίαρχος Φώτης Ντουίτσης.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησε τη διάλυσή της για την προκήρυξη εκλογών στις 21 Μαΐου. Στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε εθνικό στόχο την εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας, κάτι που προϋποθέτει, όπως είπε, πολιτική σταθερότητα με καθαρές λύσεις στην ηγεσία της χώρας. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ο λαός δεν ξεχνά ποιος έβαλε τη χώρα στα μνημόνια, ενώ τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης ζητούν από τους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη στα δύο μεγάλα κόμματα.

Τον φάκελο της πράξης του υπουργικού συμβουλίου με την οποία ζητείται η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη εκλογών για τις 21 Μαΐου, παρέδωσε λίγο μετά τις 11:00 ο πρωθυπουργός στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Η Κυβέρνηση έχει εξαντλήσει πρακτικά τη θητεία της, όπως είχα δεσμευτεί εξαρχής ότι πρέπει να γίνει, γιατί αυτό πιστεύω ότι επιτάσσει η θεσμική συνέχεια του κράτους, έτσι ώστε και οι πολίτες να μπορούν να αξιολογήσουν στις επερχόμενες εκλογές το σύνολο της κυβερνητικής μας θητείας. (…) Απευθύνομαι ιδιαίτερα στη νέα γενιά, που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, η συμμετοχή τους στις εκλογές είναι ένα στοίχημα για όλους μας, αυτοί πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι καλύτερα να συμμετέχουν στις αποφάσεις, που θα ληφθούν για το δικό τους μέλλον, παρά να επιλέξουν την αποχή», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εύχομαι να έχουμε μια ήρεμη και γόνιμη προεκλογική περίοδο, για το καλό της χώρας«, τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στόχος της χώρας είναι η εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας κάτι που προϋποθέτει πολιτική σταθερότητα με καθαρές λύσεις στην ηγεσία της, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, στο τηλεοπτικό του μήνυμά προς τους πολίτες. Επισήμανε ακόμη ότι η χώρα να βρίσκεται σήμερα πολύ κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. (…) Ο εθνικός αυτός στόχος, σε συνδυασμό με την ανάγκη ισχυρής εκπροσώπησης του τόπου διεθνώς, επιβάλλουν πολιτική σταθερότητα σε ορίζοντα τετραετίας. Γι’ αυτό και συνιστά θέμα εξαιρετικής σημασίας, σύμφωνα με το άρθρο 41 του Συντάγματος. Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται καθαρή προοπτική στην πορεία της και καθαρές λύσεις στην ηγεσία της».

O πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ενότητας, αναδεικνύοντας την κρισιμότητα της κάλπης. «Τον Ιούλιο του 2019 δεν υποσχέθηκα θαύματα αλλά σχέδιο και σκληρή δουλειά, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις οι οποίες το 2023 είναι πια χειροπιαστή πραγματικότητα. (…) Βαδίζοντας, λοιπόν, προς τις εκλογές, σάς κοιτώ στα μάτια και δηλώνω αισιόδοξος για το αύριο. Αρκεί να μείνουμε ενωμένοι. Μακριά από τα ψέματα, τη λάσπη και τα άδεια συνθήματα που θα μας πολιορκήσουν ξανά. Και αναγνωρίζοντας πόσο κρίσιμη είναι η κάλπη της 21ης Μαΐου. Για να συνεχίσουμε να προχωράμε μαζί. Σταθερά, Τολμηρά και Μπροστά!», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αλέξης Τσίπρας από Χαλκιδική: Η 21η του Μάη θα είναι μία λαμπρή μέρα – Ο πολιτικός χρόνος του κ. Μητσοτάκη τελειώνει

Ο πολιτικός χρόνος του κ. Μητσοτάκη τελειώνει, έρχεται η ώρα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής τόνισε από τα Νέα Μουδανιά, όπου περιοδεύει, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο πρωθυπουργός «απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν μνήμη, το κόμμα του χρεοκόπησε τη χώρα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. (…) Από το 2019 μέχρι σήμερα ο κ. Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί αμέτρητες φορές την επενδυτική βαθμίδα. Η θητεία του τελειώνει και η επενδυτική βαθμίδα δυστυχώς για τη χώρα, δεν ήρθε ποτέ. Το συμπέρασμα είναι ένα: Μητσοτάκης και επενδυτική βαθμίδα είναι έννοιες ασύμβατες.».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα των συνεργασιών, ενώ σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, επανέλαβε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, θα υπάρχει η δυνατότητα για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης.

Ν. Ανδρουλάκης από την Καρδίτσα: Στις 21 Μαΐου, απόφαση αλλαγής για ισχυρό ΠΑΣΟΚ, για ισχυρή δημοκρατική παράταξη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως «από την ξεκινάει ο αγώνας για την νίκη και την νέα αλλαγή». Ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε τους πολίτες να δώσουν δύναμη στην δημοκρατική παράταξη για να αποτελέσουν τα δυο συστήματα εξουσίας των κυρίων Τσίπρα και Μητσοτάκη ένα παλιό κακό παρελθόν – όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να μιλά για τερατογένεση. Δεν είναι τερατογένεση οι 57 νεκροί στα Τέμπη και χθες να βγαίνει το πόρισμα και να μην ζητά κανείς συγγνώμη;», ρώτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στην εκλογική του περιφέρεια, τη Φθιώτιδα, περιοδεύει ο Δημήτρης Κουτσούμπας στέλνοντας μήνυμα για ισχυρό ΚΚΕ. «Απέναντι στις παλιές, γνωστές και χρεοκοπημένες συνταγές των άλλων κομμάτων, απέναντι στα ψεύτικα διλήμματα και πάνω απ’ όλα απέναντι στο κοινό τους αντιλαϊκό πρόγραμμα που θα εφαρμόσει όποια κυβέρνηση προκύψει, η διαφορά από το λαό μπορεί να γίνει. Και αυτή είναι να βρεθεί όσο πιο ψηλά το ΚΚΕ».

Στη Ρόδο περιόδευσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος ζήτησε την ενίσχυση του ΜέΡΑ25 για να φύγει η παρούσα κυβέρνηση.

Το απόγευμα της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών, Καλλιόπης Σπανού, η οποία και θα αναλάβει τη διενέργεια των εκλογών.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More