Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θ. Θεοχαρόπουλος: Δεν κατανοώ την άποψη ότι δεν χρειάζεται να διεξαχθεί άμεσα συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ

Δεν μπορεί να γίνεται αντικατάσταση του εκπροσώπου Τύπου και να το μαθαίνει από τον Τύπο και δεν μπορεί ενώ έχω εκλεγεί με ομοφωνία από την Πολιτική Γραμματεία και την βουλευτική ομάδα, η αντικατάσταση να γίνεται με διαρροή, είπε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος , μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Newsrom με τη Σταυρούλα Χριστοφιλέα και τον Μάκη Προβατά. Ερωτηθείς για την ημερομηνία του συνεδρίου του κόμματος που αναμένεται το Νοέμβριο με σενάρια αναβολής, ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι δεν κατανοεί άποψη που λέει ότι δεν χρειάζεται συνέδριο τώρα, ενώ σχετικά με το Στέφανο Κασσελάκη είπε ότιπολλά από τα ηγετικά στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας δεν γνωρίζουμε προσωπικά το νέο πρόεδρο.

«Θέματα διαδικασιών και συλλογικών λειτουργιών ενός κόμματος, δεν αφορούν προσωπικά ζητήματα. Δεν υπάρχουν ούτε πικρίες, ούτε στεναχώριες. Αυτό που υπάρχει είναι ότι o ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική συμμαχία έχει θέσεις , καταστατικό, όργανα. Το κόμμα υπάρχει και λειτουργεί. Την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα . Γι αυτό δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα και οι αλλαγές. Σας απαντάω καθαρά και αρχίσαμε με λάθος τρόπο, πρόσθεσε αναφερόμενος στην ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με ενδεχόμενη δυσαρέσκειά του ως προς τη διαδικασία και τις αλλαγές.

Δεν αφορά πρόσωπα, αλλά θέσεις . Εξάλλου ο Πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να επιλέγει , να προτείνει .Όχι μόνο είναι δικαίωμα, αλλά και υποχρέωσή του. Αλλά αυτό πρέπει να γίνεται στη βάση των συλλογικών μας οργάνων, ανέφερε.

Έχουμε θέσεις οι οποίες αποφασίζονται στο συνέδριό μας ή αποφασίζονται από έναν άνθρωπο;

Υπάρχει μια παραδοχή ότι ήταν λάθος αυτό το οποίο έγινε . Αυτό το οποίο μου ειπώθηκε και ο τρόπος ο οποίος έγινε. Ξαναλέω, δεν είναι προσωπικά ζητήματα, είναι βαθιά πολιτικά ζητήματα. Για παράδειγμα , έχουμε θέσεις για τα θέματα , τα εργασιακά ,την οικονομία , την υγεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα βαθύ δημοκρατικό κόμμα . Τις αποφάσεις τις λαμβάνει συλλογικά στο συνέδριό του. Και βεβαίως γι αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει να κάνουμε , όπως έχουμε αποφασίσει εξάλλου άμεσα και ένα νέο συνέδριο στο οποίο θα επικαιροποιήσουμε, θα τροποποιήσουμε κάποια πράγματα και θα γίνει μια συζήτηση για τις θέσεις μας. Ξέρετε , οι δημοκρατικές διαδικασίες είναι πλούτος και το γεγονός ότι ήρθαν 150 χιλιάδες άνθρωποι να ψηφίσουν, είναι πλούτος. Άρα δεν είναι εσωστρέφεια, είναι εξωστρέφεια να φέρνει όλο αυτό τον κόσμο να ψηφίσει.

Στην ερώτηση του Μάκη Προβατά εάν γνωρίζει τις θέσεις του Στ. Κασσελάκη, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος απάντησε:

Όσο τις γνωρίζετε και εσείς. Δηλαδή δημόσια, με προγραμματικές θέσεις στην αρχή. Αποφασίσαμε και κάναμε πρώτα την εκλογή Προέδρου και μετά θα είναι το συνέδριο .Είναι ο νέος πρόεδρος , ο οποίος όμως δεν ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής , μέλος της Πολιτικής Γραμματείας , δεν είχε αναλύσει τις θέσεις αυτές , τα όργανα , Υπήρχε μια δημόσια ανακοίνωση για ορισμένες θέσεις . Άρα γι αυτό είπα αυτά μένουν να αποσαφηνιστούν ενόψει του συνεδρίου . Πάντοτε ο Πρόεδρος έχει την δυνατότητα και το δικαίωμα να κάνει τις προτάσεις του στο συλλογικό σώμα και να αποφασιστεί μια πολιτική γραμμή , ένα πολιτικό σχέδιο .

Είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση είναι τεράστια η ευθύνη

Είμαι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής και οφείλουμε όλοι να γνωρίζουμε ότι οι θέσεις που προτείνουμε, από τη στιγμή που είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση , είναι θέσεις οι εν δυνάμει κυβερνητικές . Αυτό θέλει ξεκάθαρες θέσεις και αυτά μένουν να συζητηθούν στο συνέδριο που έχει αποφασιστεί να διεξαχθεί το Νοέμβριο.

Η παρατήρηση της Σταυρούλας Χριστοφιλέα ότι ακούγονται φωνές μέχρι και για αναβολή του συνεδρίου για το νέο χρόνο, η απάντηση ήταν:

Μετά από μια διπλή εκλογική ήττα αποφασίσαμε ότι θα κάνουμε τις συλλογικές μας διαδικασίες , που ήταν η εκλογή Προέδρου και ταυτόχρονα το συνέδριο, το οποίο θα αποτιμήσει τις αιτίες της εκλογικής ήττας. Είναι αποτίμηση αιτιών και παραγωγή νέων θέσεων. Έχουμε μπροστά μας ευρωεκλογές καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να πάμε σε μια νέα εκλογική μάχη χωρίς να έχουμε κατασταλάξει γιατί χάσαμε . Η άποψη ότι δεν χρειάζεται συνέδριο τώρα θα σήμαινε γι αυτούς που το λένε ότι δε χρειάζεται να αναλύσουμε τα αίτια.

Σε ερώτηση για τη συνάντηση Κασσελάκη-Φίλη, ο κ. Θεοχαρόπουλος σχολίασε: «Ακόμα είμαστε μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και εγώ και ο Νίκος Φίλης και πολλά άλλα στελέχη με τον πρόεδρο του κόμματος. Θα συναντηθούν, θα τα πουν από κοντά. Όλες αυτές οι συναντήσεις που έχουμε μάθει τόσα χρόνια στην Αριστερά , είναι θέμα καθημερινής λειτουργίας και συνδιαμόρφωσης θέσεων, έτσι ώστε και ο πρόεδρος να προτείνει συγκεκριμένα ζητήματα στο τέλος . Πόσο μάλλον που εδώ έχουμε και μια ιδιάζουσα περίπτωση στην οποία το νέο πρόεδρο πολλά από τα ηγετικά στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας δεν τον γνωρίζουμε προσωπικά».

Σε ερώτηση του Μάκη Προβατά για το εάν κάποια πράγματα δεν τηρούνται, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος απάντησε:

«Μην βάζετε ζήτημα σε σχέση με την ενότητα. Θέλω να τονίσω ότι η ενότητα κρίνεται από πράξεις καθημερινές και από τις πράξεις κυρίως της ηγεσίας . Καταλαβαίνετε ότι για απλό μέλος του κόμματος σε σχέση με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας , οι πράξεις σε σχέση με την ενότητα έχουν διαφορετική βαρύτητα. Άρα όσοι ομνύουν στην ενότητα θα πρέπει να αποδεικνύονται και με τις καθημερινές τους πράξεις . Η χώρα και η κοινωνία δεν μπορεί να είναι πολλοί εν αναμονή. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μπορεί να επιτελέσει αποτελεσματικά τον ρόλο μιας αξιόπιστης προγραμματικής αντιπολίτευσης. Να κάνουμε προτάσεις όμως και να δίνουμε λύσεις, όχι μόνο να ασκούμε αντιπολίτευση» , τόνισε, τέλος ο κ. Θεοχαρόπουλος.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More