Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θ. Κοροβίνης (συγγραφέας) στο Πρώτο για τον τζόγο: Το θέμα είναι την ψυχή μας να μην την τζογάρουμε και να μην την πουλάμε (audio)

Για τα τυχερά παιχνίδια και την πράσινη τσόχα μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 ο Θωμάς Κοροβίνης, Συγγραφέας, Φιλόλογος καθώς και Ερευνητής του λαϊκού και του τουρκικό-λαϊκού πολιτισμού όπου βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Με τούτα και μ’ Εκείνα» και συνομίλησε με τον δημοσιογράφο Φώτη Παπούλια.

«Από την αρχαιότητα ήταν στη φύση του ανθρώπου το κυνήγι της μοίρα και της τύχης. Ο άνθρωπος θέλει να κερδίζει όλα και περισσότερα συνεχώς. Είναι λοιπόν, σαν τον «Πίθο των Δαναΐδων» που είναι τρύπιο από κάτω. Οι πλούσιοι θέλουν ακόμα πιο πολλά και τα φτωχαδάκια θέλουν κάτι παραπάνω για να τα βολέψουν, για να κάνουν και κάποιο ταξίδι. Αυτό όμως, συνέβαινε πάντα. Το θέμα είναι την ψυχή μας να μην τζογάρουμε και να μην την πουλάμε. Και αυτό θεωρώ ότι είναι ζήτημα ανθρώπου. Κάποιοι λίγοι μέχρι τέλους δεν πουλιούνται. Άλλοι έχουν πουληθεί από την γέννα τους. Και αυτό όχι επειδή ήταν απόγονοι δουλοπαροίκων αλλά επειδή πιστεύω ότι ήταν το «ύφασμα» τέτοιο (…)» υπογράμμισε ο κ. Κοροβίνης στην αρχή της συνομιλίας του με τον δημοσιογράφο, ερωτηθείς σχετικά με το τι είναι εκείνο που μας οδηγεί στην πράσινη τσόχα.

Εν συνεχεία, αναφορικά με τον αν υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στον Έρωτα και τον τζόγο σημειώνει «Κάποτε διάβασα τα «Ανοιχτά Χαρτιά» του Οδυσσέα Ελύτη, όπου μέσα υπάρχει ένα μεγάλο κεφάλαιο που ονομάζεται «Τέχνη, Τύχη, Τόλμη». Αν λοιπόν, έχεις αυτό το τρίπτυχο στη ζωή είσαι πολύ τυχερός. Με άλλα λόγια, πρέπει να έχεις και λίγο τύχη στη ζωή και έπειτα τη τόλμη-όχι για τζογάρεις –αλλά την τόλμη προς το ζην, αυτό που έλεγαν οι λατίνοι, ότι δηλαδή τους τολμηρούς βοηθάει η τύχη. Να τολμήσεις λοιπόν, να κάνεις βήματα ακόμα και να φας χυλόπιτες-και δεν εννοώ μόνο ερωτικά αλλά και σε άλλους τομείς. Και η τέχνη βέβαια, είναι πολύ σημαντική, αυτή του ζην καθώς και η παραγωγή έργου, όπως για παράδειγμα να φυτέψεις ένα δέντρο, να γράψεις ένα ποίημα, να κάνεις ένα καλό παιδί χρήσιμο για την κοινωνία ή ό,τι άλλο θέλει ο καθένας. Ακόμα και το να ανθίσεις μέσα στους έρωτές σου και άμα είσαι και δημιουργός-όπως τουλάχιστον είναι κάποιοι από εμάς, οι οποίοι έχουμε την εύνοια της τύχης και πρέπει να της πούμε χίλια ευχαριστώ-τότε είσαι τυχερός και άρα δεν χρειάζεται να τζογάρεις. Έχεις τις λέξεις, τη μουσική, τι άλλο θες;».

«Η σύγκρουση με τη τύχη-αυτό που συμβαίνει όταν κάποιος παίζει-αποτελεί και πρόσκληση αλλά και πρόκληση. Είναι και τα δύο. Παράλληλα όμως, είναι κάτι τρελό και μάταιο. Δεν είναι να την κυνηγάς την τύχη, γιατί δεν έχει μπέσα (…)» δήλωσε ο κ. Κοροβίνης στο τέλος.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More