Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θ. Τσίκας για Κίνα – Ταϊβάν: Ελπίζουμε να μην δούμε σύγκρουση μεταξύ δύο μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων

Τις κόκκινες γραμμές στις σχέσεις Κίνας – Ταϊβάν παρουσίασε μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “Με νέα ματιά” ο αναλυτής Θόδωρος Τσίκας.

Όπως είπε, η λαϊκή Κίνα δεν θα δεχθεί ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από την Ταϊβάν, αλλά οι ΗΠΑ, που έχουν αναλάβει να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ταϊβάν, δεν θα δεχθούν τη βίαιη προσάρτησή της από την Κίνα.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη στρατιωτική δύναμη που διαθέτουν Κίνα και Ταϊβάν, τονίζοντας την υπεροχή του Πεκίνου. “Η Κίνα είναι μια παγκόσμια δύναμη και διαθέτει πυρηνικά όπλα. Η Ταϊβάν είναι ένα μικρό κράτος και έχει μικρότερες δυνάμεις” είπε ο κ. Τσίκας παρουσιάζοντας τον παρακάτω πίνακα:

Εξήγησε πάντως ότι η αντιπαλότητα δεν είναι μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, αλλά μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. “Αν λοιπόν υπάρξει σύγκρουση, θα έχουμε σύγκρουση μεταξύ δύο μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου, ΗΠΑ και Κίνας και ελπίζουμε να μην το δούμε αυτό” σχολίασε ο κ. Τσίκας.

Τέλος, εξήγησε γιατί παρά την αντιπαλότητα και τον ανταγωνισμό, υπάρχει αλληλεξάρτηση μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας και της Ταϊβάν: “Υπάρχει μια τεράστια επιχείρηση της Ταϊβάν η οποία έχει μόνη της το 50% της παγκόσμιας παραγωγής computer chips. Αυτή η επιχείρηση είναι εγκατεστημένη στην Κίνα και εξάγει προς την Κίνα αυτά τα microchips“.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More