Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιατρίδης για επίσκεψη Σολτς – ελληνογερμανικές σχέσεις: Καλές οι αμυντικές και στρατιωτικές συμφωνίες, αρκεί να τις αξιοποιήσουμε

«Επισκέψεις τέτοιου είδους είναι πάρα πολύ σημαντικές, πάρα πολύ σοβαρές, χρειάζονται και ειδικά με χώρες που είναι ισχυρές στον οικονομικό τομέα, όπως είναι αυτή τη στιγμή η Γερμανία. Βλέπουμε επίσης ότι υπάρχει μια μετατόπιση της θέσης της Γερμανίας προς τις θέσεις της Ελλάδος και βεβαίως μια υποστήριξη των θέσεων της Ελλάδος, στέλνοντας και κάποια μηνύματα», επισήμανε ο Πτέραρχος ε.α. και Αμυντικός Αναλυτής, Κωνσταντίνος Ιατρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» με αφορμή την επίσκεψη Σολτς στην Αθήνα.

«Ναι, από τη στιγμή που αρχίσαμε και εξοπλίζουμε την Πολεμική μας Αεροπορία και το Ναυτικό μας, χρειάζεται οπωσδήποτε ενίσχυση και εξοπλισμοί και αναβάθμιση ο Στρατός Ξηράς. Επομένως καλές είναι αυτές οι συμφωνίες, οι αμυντικές συμφωνίες και οι στρατιωτικές συμφωνίες, αρκεί να τις αξιοποιήσουμε», είπε ακόμη.

«Χρειαζόμαστε αναβάθμιση του στρατού. Ναι, χρειαζόμαστε τη συνεργασία μας με τη Γερμανία και αυτό που θα πρέπει σαν συμπέρασμα να βγάλουμε, είναι ότι επειδή τα χρήματα είναι πάρα πολλά, ίσως θα πρέπει να κοιτάξουμε ξανά το Εθνικό Ταμείο Εθνικής Άμυνας, που πριν από ένα χρόνο περίπου το είχε εξαγγείλει και ο πρωθυπουργός. Εκεί θα μας αποφέρει πάρα πολλά χρήματα, αντί να τα βγάζουμε από τον κρατικό κορβανά. Ας δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη της δική μας εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Έχουμε ικανότητες και έχουμε δυνατότητες να το κάνουμε» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η σημειολογία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον κ. Σολτς στην Ακρόπολη έχει ιδιαίτερη σημασία για το Γερμανό καγκελάριο, ιδιαίτερα μετά και την επίσκεψή του στη Γαλλία και τη συνάντησή του με τον Μακρόν. Του προσδίδει πόντους στο προφίλ του διεθνώς. Είδαμε την τουρκική αντίδραση ότι δεν τους άρεσαν όλα αυτά που έγιναν στην Αθήνα με τη συνάντηση του κ. Σουλτς με τον Έλληνα πρωθυπουργό», σημείωσε σχετικά ο δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου.

«Η Γερμανία φαίνεται να έχει λήξει το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων. Αυτή τουλάχιστον είναι η θέση που ακούμε συνεχώς – όχι μόνο από τον Όλαφ Σολτς, τον τελευταίο καγκελάριο, αλλά από όλους τους καγκελάριος προηγουμένως. Και αυτή είναι η επίσημη θέση της Γερμανίας, κυρίως μετά τη συμφωνία ενοποίησης του 1990, του 2 συν 4. Εκεί θεωρείται λήξαν κάθε ζήτημα που έχει σχέση με τις αποζημιώσεις από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή είναι η γερμανική ανάγνωση. Η ελληνική ανάγνωση είναι ότι παραμένει αυτό το ζήτημα των επανορθώσεων ανοικτό και ενεργό, τίθεται συνεχώς είχε τεθεί και πριν το ’90, τίθεται και μετά το 90 με ρηματικής διακοινώσεις. Εκείνο που φάνηκε χθες ως διαφοροποίηση δεν ήταν τόσο από τη γερμανική πλευρά όσο από την ελληνική πλευρά – αυτό που ο Έλληνας πρωθυπουργός ότι τουλάχιστον το θέμα του κατοχικού δανείου να συζητηθεί, και αυτό νομίζω ότι είναι ισχυρό νομικό κομμάτι, το οποίο μπορεί να διεκδικηθεί από την Ελλάδα σε νομική βάση, γιατί είναι μια διμερής σύμβαση δανειακή σύμβαση, η εξυπηρέτηση της οποίας είχε ξεκινήσει ήδη στην περίοδο της Κατοχής. Μετά την Κατοχή σταμάτησε και παραμένει εκεί. Μπορεί να αναζητηθεί ένας τρόπος διεκδίκησης του. Οι Γερμανοί κοιτώντας το συμφέρον τους, προφανώς, τα “βάζουν όλα σε ένα καλάθι” των πολεμικών αποζημιώσεων, και εκεί κλείνουν το ζήτημα. Εκεί θα πρέπει να δούμε εμείς εάν πραγματικά έχει νόημα να μπούμε σε ένα κοινό μέτωπο με την Πολωνία. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να συμφέρει την Ελλάδα να μπει σε ένα κοινό μέτωπο με την Πολωνία. Είναι εντελώς διαφορετικές οι περιπτώσεις και τα ποσά. Βέβαια οι Πολωνοί ζητούν κάπου 1,3 τρισεκατομμύρια. Αντιλαμβάνεται κανείς τι σημαίνει αυτό, μόνο ως αριθμός – αλλά και νομικά το ζήτημα είναι εντελώς διαφορετικό. Οι Πολωνοί είχαν παραιτηθεί από τέτοιου είδους αξιώσεις. Το θέτουν τώρα, Και δεύτερον υπάρχει και το ζήτημα των εδαφικών αλλαγών που έχουν γίνει μετά τον πόλεμο. Εμείς δεν είχαμε με τη Γερμανία τέτοιου είδους ανταλλαγές. Οι Πολωνοί είχαν πολλές», είπε από την πλευρά του σχετικά, στην ίδια εκπομπή ο δημοσιογράφος, ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βερολίνο, Γιώργος Παππάς.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More