Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Ιβηρική εξαίρεση» έως το τέλος του 2024 στην τιμή του φυσικού αερίου θα ζητήσει η Ισπανία

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Η Τερέσα Ριβέρα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες το ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου να παραμείνει μέχρι το τέλος του 2024 μεταξύ 45 και 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).

Η «Ιβηρική εξαίρεση», η οποία εφαρμόζεται στην Ισπανία και την Πορτογαλία από τις 15 Ιουνίου, είναι ένας μηχανισμός που περιορίζει την τιμή του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα τη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά τους πρώτους έξι μήνες ισχύος του μέτρου, η τιμή του φυσικού αερίου περιορίστηκε στα 40 ευρώ/MWh και στη συνέχεια θα αυξάνεται κατά πέντε ευρώ/MWh κάθε μήνα μέχρι τον ερχόμενο Μάιο, οπότε και λήγει η ισχύς του μέτρου.

Η Ριβέρα προτείνει να παραταθεί η ισχύς του «μέχρι να διαρκέσει η κρίση και να εκσυγχρονιστούν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί» καθώς όπως τόνισε “η μεταρρύθμιση της ρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ καιρό».

Επιπλέον εξήγησε ότι τα «σκαμπανεβάσματα» στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πόση ποσότητα φυσικού αερίου χρειάζεται για να παραχθεί, έτσι ώστε όταν υπάρχει μεγάλη παραγωγή από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι τιμές πέφτουν, αλλά όταν χρειάζεται περισσότερο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι τιμές αυξάνονται. Για το λόγο αυτό, επιμένει στην ανάγκη τροποποίησης του ευρωπαϊκού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να μειωθεί η αστάθεια στην τιμή του ηλεκτρισμού και να γίνει φθηνότερο.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επέμεινε ότι η Ισπανία θα ηγηθεί και το 2023 στον «αγώνα ενάντια στην έκτακτη κλιματική ανάγκη και την προώθηση της οικολογικής μετάβασης», δύο από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησής του. Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το πρωί: “Σύντομα θα εγκρίνουμε τη διεθνή στρατηγική χρηματοδότησης για το κλίμα και η Ισπανία φιλοδοξεί η δέσμευση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αποτελεί το brand name της κάθε φορά που έχουμε σχέσεις με διεθνείς φορείς. Είμαστε η πέμπτη χώρα σε αιολική ενέργεια και η όγδοη σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”, τόνισε. 

Τέλος αναφέρθηκε και στο «πράσινο» υδρογόνο, τη μεγάλη πηγή ενέργειας του μέλλοντος και κατέληξε ότι «από όλα τα έργα υποδομής πράσινου υδρογόνου στον κόσμο, το 20% βρίσκεται στην Ισπανία, με τις ΗΠΑ να προηγούνται». Αύριο Τρίτη, το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει διάταγμα για τα πρώτα τέσσερα από τα 11 έργα πράσινου υδρογόνου στην ΕΕ το οποίο περιλαμβάνει επιδοτήσεις 74 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More