Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιερακοθηρία – Η συνεργασία του ανθρώπου με αρπακτικό πτηνό

Ίσως ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα που γνωρίζει ο άνθρωπος. Οι συμμετέχοντες, σε αυτό εκπαιδεύουν αρπακτικά πουλιά για να κυνηγούν θηράματα. Δεν είναι κατοικίδια, είναι γεράκια.

Είναι η αίσθηση ότι εκπαιδευτές και αρπαχτικά αποτελούν ένα με τη φύση, σημειώνει από το Βαρθολομιό της Ηλίας ο Μπάμπης Νικητόπουλος, μέλος του Συλλόγου Ελληνικής Ιερακοθηρίας.

Η Χαρούλα, όπως λένε το γεράκι έγινε ο αγαπημένος σύντροφος για τον νεαρό που ξεκίνησε να ασχολείται με τα γεράκια από την ηλικία των επτά ετών.

Όποιος ενδιαφέρεται να αποκτήσει ένα τέτοιο αρπαχτικό θα πρέπει να έχει το ανάλογο επίπεδο γνώσεων για να αναλάβει την φροντίδα τους. Κάθε γεράκι κυνηγά διαφορετικά θηράματα, λαγούς, κουνέλια ή άλλα πτηνά.

Όλα ξεκινούν με μια σφυρίχτρα, που κατευθύνει το πουλί προς το θήραμα και στην συνέχεια να προσγειωθεί στο γάντι του εκπαιδευτή.

Στην μεγαλειώδη πτήση τους τα ακολούθησαν βασιλιάδες. Η προέλευσή του αθλήματος χρονολογείται από αιώνες στην Μέση Ανατολή και στις στέπες της Ασίας. Οι επιδρομείς εισβάλοντας στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία μετέφεραν την συνήθεια στην μεσαιωνική Ευρώπη. Παρέμεινε δημοφιλές ως μορφή κυνηγιού μέχρι την εισαγωγή των όπλων.

Εντοπίζουν το θήραμά τους από τα 200 μέτρα ύψος, διπλώνουν τα φτερά τους πίσω και αρχίζουν μια βουτιά, φτάνοντας στην εκπληκτική ταχύτητα των περίπου 200 χιλιομέτρων την ώρα. Το κυνήγι ολοκληρώνεται χωρίς όπλα. Αρκεί η βοήθεια ενός σκύλου, που ξετρυπώνει το ζώο από την κρυψώνα του.

Τα πουλιά χρειάζονται καθημερινή φροντίδα, σημειώνει ο κ. Νικητόπουλος. Δεν είναι κάτι που μπορείς να το ξεχάσεις, είναι μόνιμος συνοδός στις εξόδους.

Η απόκτηση ενός τέτοιου αρπακτικού είναι μια δύσκολη υπόθεση. Όλα ξεκινούν με την σύλληψη του. Κάποιος θαρραλέος πρέπει να σκαρφαλώσει σε μια φωλιά για να πάρει τους εκκολαπτόμενους νεοσσούς ή να πιάσει ένα νεαρό πουλί με ένα ειδικό δίχτυ. Η εκπαίδευση που περιλαμβάνει τις μικρές ανταμοιβές είναι συνεχής, έως ότου το πουλί να ακούει στο όνομά του και να υπακούει τις εντολές.

Κάποτε κυριαρχούσαν στον ουρανό αλλά σήμερα τα γεράκια βρίσκονται στην λίστα των απειλούμενων ειδών.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More