Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ινδονησία: Τέφρα σε ύψος 5.000 χλμ. εκτοξεύεται από τον κρατήρα του ηφαιστείου Ibu

To ηφαίστειο Ibu στην ανατολική Ινδονησία εξερράγη εκτοξεύοντας πύργο τέφρας σε ύψος πέντε χιλιομέτρων ενώ οι αρχές αύξησαν το επίπεδο συναγερμού στο δεύτερο υψηλότερο από την περασμένη εβδομάδα.

Χωρίς να έχουν μέχρι στιγμής αναφερθεί ζημιές ή θύματα, εικόνες εστιάζουν στην κορυφή του ηφαιστείου, στο νησί Χαλμαχέρα στην επαρχία Μαλούκου, ενώ ειδικοί αναφέρουν ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες εκρήξεις των τελευταίων μηνών.

#WATCH : Volcano erupts in Mount Ibu island of Eastern Indonesia.#MountIbuisland #Volcano #Indonesia #VolcanoEruption pic.twitter.com/hLvGn73YnS

— upuknews (@upuknews1) May 13, 2024

Η γκρι-μαύρη στήλη τέφρας παρατηρήθηκε με «ένταση προς τα δυτικά», δήλωσε ο επικεφαλής της Γεωλογικής Υπηρεσίας Muhammad Wafid και προτρέπει τους κατοίκους να φορούν μάσκες και γυαλιά όταν βγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους για να προστατεύονται από την πτώση ηφαιστειακής τέφρας.

Το ηφαίστειο εξερράγη το Σάββατο «σε μικρότερη κλίμακα», εκτοξεύοντας λάβα.

Mount Ibu on Halmahera Island awakens with a mighty roar, spewing a 2,000-meter-high ash column.

Nature’s power is on full display! #MountIbu #VolcanoEruption #Halmahera #Indonesia
pic.twitter.com/OPUs5yskZs

— Mr. Shaz (@Wh_So_Serious) May 9, 2024

Το επίπεδο συναγερμού παρέμεινε στο δεύτερο υψηλότερο ενός συστήματος τεσσάρων επιπέδων τη Δευτέρα, αφού οι αρχές επέβαλαν ζώνη αποκλεισμού τριών – πέντε χιλιομέτρων γύρω από τον κρατήρα του ηφαιστείου.

Το Ibu είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ινδονησίας, και εξερράγη περισσότερες από 21.000 φορές πέρυσι.

Αξιωματούχος της Γεωλογικής Υπηρεσίας Sofyan Primulyana είπε ότι το Ibu κατέγραψε κατά μέσο όρο 58 εκρήξεις την ημέρα το 2023.

Η Ινδονησία, βρίσκεται σε συνεχή σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα λόγω της θέσης της στο «Δαχτυλίδι της φωτιάς» του Ειρηνικού.

Τον περασμένο μήνα, το όρος Ρουάνγκ στην επαρχία του Βόρειου Σουλαουέζι εξερράγη πάνω από 12 φορές, αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους των κοντινών νησιών να απομακρυνθούν και παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού. Οι 800 περίπου κάτοικοι του νησιού Ρουάνγκ θα μετεγκατασταθούν μόνιμα.

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More