Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιορδανία: “Casus belli” κάθε προσπάθεια του Ισραήλ να διώξει Παλαιστίνιους από τη Δυτική Όχθη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Ayman Safadi, δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του θα θεωρήσει «κήρυξη πολέμου» κάθε προσπάθεια του Ισραήλ να «διώξει Παλαιστίνιους από τη Δυτική Όχθη», έναν αναγκαστικό εκτοπισμό που επίσης απορρίπτει η Αίγυπτος.

Για εμάς, στην Ιορδανία, οποιαδήποτε προσπάθεια εκδίωξης των Παλαιστινίων από τη Δυτική Όχθη θα εκληφθεί ως κήρυξη πολέμου», δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της ιορδανικής διπλωματίας στο Συμβούλιο των Αντιπροσώπων του Χασεμιτικού βασιλείου.

Η Δυτική Όχθη είναι το πλησιέστερο παλαιστινιακό έδαφος στην Ιορδανία, που βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού Ιορδάνη και υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής. Η Λωρίδα της Γάζας, επίσης παλαιστινιακή, βρίσκεται στις ακτές της Μεσογείου και ελέγχεται από την ισλαμική οργάνωση Χαμάς, υπενθυμίζει η EFE.

Στη Δυτική Όχθη, η ύπαρξη παράνομων εποικισμών Εβραίων που απαιτούν την απέλαση όλων των Παλαιστινίων από αυτά τα εδάφη, είναι για τον ΟΗΕ η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στην περιοχή, προσθέτει η επικαλούμενη πηγή.

Στις δηλώσεις του, ο Safadi αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στη Γάζα και επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι «ο εκτοπισμός αμάχων από το έδαφός τους είναι έγκλημα πολέμου και η Γάζα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, είναι κατεχόμενο έδαφος».

Ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να δικαιολογεί τη δολοφονία χιλιάδων Παλαιστινίων» και επέμεινε ότι «δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί για το τι συμβαίνει στη Γάζα», αναφερόμενος στις ισραηλινές επιθέσεις στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα, ως αντίποινα για τη Χαμάς. αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όταν περισσότεροι από 1.400 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από την παλαιστινιακή ισλαμιστική ομάδα.

Για το λόγο αυτό, ο Safadi δήλωσε ότι η χώρα του εργάζεται με «μέγιστη προσπάθεια για να σταματήσει τον συνεχιζόμενο πόλεμο κατά της Γάζας» και να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης, ενώ «ο κόσμος δεν μιλάει για ανθρώπινα δικαιώματα» εκεί, τα οποία θεωρεί «διπλό» πρότυπο στα ηθικά κριτήρια» της διεθνούς κοινότητας.

«Το επιχείρημά μας είναι νομικό, ηθικό, ανθρώπινο και ασφάλειας που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο», κατέληξε ο Safadi.

Την Τρίτη, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ εξέφρασε την «σθεναρή» απόρριψη της χώρας του για οποιοδήποτε σενάριο που αποσκοπεί στον εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη γη τους, καθώς και την άρνησή του να επιτρέψει νέα κύματα προσφύγων από τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. .

Η περίπλοκη στάση της Ιορδανίας: Η υπεράσπιση της Παλαιστινιακής υπόθεσης εν μέσω εντάσεων με τη Χαμάς

Για χρόνια, η Ιορδανία έχει καθιερωθεί ως ο κύριος υπερασπιστής της παλαιστινιακής υπόθεσης στον κόσμο. Αλλά οι εντάσεις με την ισλαμιστική ομάδα Χαμάς περιπλέκουν την ικανότητα του χασεμιτικού βασιλείου να είναι βασικός παράγοντας στην επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ των ισλαμιστικών πολιτοφυλακών στη Γάζα και το Ισραήλ, γράφει η EFE σε ένα σχόλιο.

Επιπλέον, οι σχέσεις του με τη Χαμάς είναι τεταμένες και το βασίλειο δεν λειτουργεί ως μεσολαβητής μεταξύ του ισλαμιστικού κινήματος και του PNA, το οποίο, όπως και η Ιορδανία, έχει κατηγορηθεί για συνεργασία με το Ισραήλ.

Σε αντίθεση με την Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, η Ιορδανία δεν διατηρεί σχέσεις ούτε ενεργεί ως συνομιλητής με τη Χαμάς, η οποία κυβερνά de facto τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 και ηγείται μιας «ένοπλης αντίστασης» ενάντια στην «ισραηλινή κατοχή».

Μετά την πολλαπλή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, που αιφνιδίασε το Ισραήλ, η Ιορδανία δεν μίλησε ωστόσο ρητά κατά των ενεργειών της ισλαμιστικής ομάδας, η οποία καταδικάστηκε ευρέως από τη διεθνή κοινότητα για τη βαναυσότητά τους.

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More