Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιράν: Το καθεστώς έλαβε «απολογία» της «ηρωίδας χωρίς χιτζάμπ» – Επανεμφάνιση της Ρεκαμπί με καπέλο

Υποδοχή  «ηρωίδας», επιφύλαξαν χιλιάδες συμπατριώτες της στην Ιρανή αθλήτρια αναρρίχησης, Ελνάζ Ρεκαμπί, που αγωνίστηκε χωρίς να φοράει χιτζάμπ στο Ασιατικό Πρωτάθλημα της Σεούλ . Το «δυτικού τύπου καπέλο μπέιζμπολ» με το οποίο επέστρεψε η 33χρονη είναι ένας ακόμη συμβολισμός, ενώ μαίνεται επικοινωνιακός πόλεμος. Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι το χιτζάμπ έπεσε από το κεφάλι της αθλήτριας και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν βίντεο με την Ελνάζ Ρεκαμπί να επαναλαμβάνει «εξήγηση» που φέρεται να είχε δώσει σε ανάρτηση στο Instagram για την αναρρίχηση με ακάλυπτα μαλλιά:

«Με κάλεσαν ξαφνικά και απροσδόκητα να αγωνιστώ ενώ ήμουν στα γυναικεία αποδυτήρια κι ενώ βιαζόμουν να ετοιμαστώ ξέχασα να φορέσω το χιτζάμπ μου, το οποίο έπρεπε να φορέσω», αναφέρεται και στη συνέχεια, ζητάει συγνώμη που «ανησύχησε τους πάντες».

Elnaz Rekabi was interviewed by state media upon arrival. She repeated her Instagram story about her hijab “inadvertantly” falling off. She added she was feeling “stressed” and “tense” about returning but was fine, and denied she intended to retire.#مهسا_امینی#الناز_رکابی pic.twitter.com/r9Ijrj5PI2

— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) October 19, 2022

Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν πως η εξήγηση γράφτηκε υπό πίεση. Η Ράνα Ραχίμπουρ από το δίκτυο BBC επιμένει ότι η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε προδίδει τεράστια πίεση και υπενθυμίζει ότι και άλλες Ιρανές αθλήτριες που έχουν αγωνιστεί στο εξωτερικό χωρίς να φορούν κάλυμα κεφαλής υποχρεώθηκαν σε παρόμοια απολογία ή δεν επέστρεψαν ποτέ στο Ιράν.

Reposting Elnaz Rekabi’s climbing competition video for the world to see how she wanted to compete. Her courageous act of solidarity and defiance.
I hope she is safe wherever she is. #WomenLifeFreedom #ElnazRekabi https://t.co/KuwIWuRuaA

— B e l é n . W i l s n (@beleno) October 19, 2022

Θρίλερ περιγράφουν δυτικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα φίλους της αθλήτριας που είπαν ότι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί της και εξέφρασαν ανησυχίες για την ασφάλειά της. Η ίδια πάντως διαψεύδει επισήμως ότι «κανείς δεν γνώριζε που ήταν για 24 ή 48 ώρες».

Εν μέσω των διαδηλώσεων για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, που συνεχίζονται για πέμπτη εβδομάδα, η Ρεκαμπί γίνεται το «νέο σύμβολο» κατά του ιρανικού καθεστώτος, κομίζοντας  και ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλητικής Αναρρίχησης για «αμέριστη υποστήριξη στα δικαιώματα και τις επιλογές των αθλητών».

Ιρανή ορειβάτης ρισκάρει τη ζωή της αγωνιζόμενη χωρίς χιτζάμπ – Διεθνής Αμνηστία: «Θαρραλέα πράξη»

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More