Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιραν: Διαψεύδει η Ερυθρά Ημισέληνος ότι εντοπίστηκε το ελικόπτερο – Ούτε λέξη για την τύχη του προέδρου Ραΐσι και του ΥΠΕΞ

 To αίτημα του Ιράν να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός ταχείας χαρτογράφησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήχησε σαν προειδοποίηση ότι το σημείο όπου κατέπεσε το ελικόπτερο όπου επέβαιναν ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, ο υπουργός Εξωτερικών και άλλα μέλη της ηγεσίας της Τεχεράνης δεν έχει βρεθεί. Ωστόσο, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι το ελικόπτερο βρέθηκε, αλλά δεν υπήρξε αναφορά στην τύχη των επιβατών. Η Ερυθρά Ημισέληνος που έστειλε διασώστες στην περιοχή διαψεύδει ότι το ελικόπτερο έχει εντοπιστεί.

Η συντριβή του ελικοπτέρου του προέδρου Ραϊσι οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ο τραυματισμός ή θάνατος των επιβατών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση, η οποία αρχικά έκανε λόγο για ατύχημα αναγκαστικής προσγείωσης.

Η ομίχλη αλλά και οι νέες καταιγίδες περιπλέκουν τις επιχειρήσεις διάσωσης, σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις.

| Je pense que le président iranien est mort, au vu dans la région montagneuse et des conditions climatiques qui ne peuvent pas permettre un atterrissage. #iran pic.twitter.com/ROIxYkEseD

— Pr Mehdi EL KAROUANI (@karouani_M) May 19, 2024

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε τους Ιρανούς να “μην ανησυχούν” για τη χώρα, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου που συνετρίβη στο βορειοδυτικό Ιράν.

«Eλπίζω ο Θεός να φέρει τον πρόεδρο και τους συντρόφους του πίσω στην αγκαλιά του έθνους. Προσευχηθείτε όλοι για την υγεία αυτών των υπηρετών”, πρόσθεσε σε ομιλία του ενώπιον των οικογενειών μελών των Φρουρών της Επανάστασης, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο IRNA.

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί και τον υπουργό Εξωτερικών συνετρίβη σε ορεινή περιοχή στα δυτικά μέσα σε πυκνή ομίχλη. ‘Ηταν μέρος συνοδείας τριών ελικοπτέρων που μετέφερε την προεδρική αντιπροσωπεία.

Δύο από αυτά προσγειώθηκαν χωρίς προβλήματα στην Ταμπρίζ, τη μεγάλη πόλη του βορειοδυτικού Ιράν.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ιρανικού στρατού διέταξε όλες οι δυνάμεις του στρατού και της επίλεκτης Φρουράς της Επανάστασης να χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

“Είναι σκοτεινά και έχει αρχίσει να βρέχει, αλλά η έρευνα συνεχίζεται. Οι ομάδες διάσωσης έχουν φθάσει στην περιοχή… ωστόσο, η βροχή έχει δημιουργήσει λάσπη, δυσχεραίνοντας την έρευνα”, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση με εικόνες από τα δεκάδες ασθενοφόρα που έσπευσαν κοντά στην πόλη Τζόλφα, 600 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Τεχεράνης, αλλά και τις προσευχές που αντηχούν από όλη τη χώρα.

Ο Ραϊσί είχε μεταβεί στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν για να εγκαινιάσει το φράγμα Κιζ-Καλεσί, το μεγαλύτερo κοινό έργο ύδρευσης μεταξύ του Iράν και του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Press TV.

​​

Νωρίτερα, ιρανικά μέσα ενημέρωσης διέκοψαν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν εικόνες από πολίτες που προσεύχονται για την υγεία του προέδρου τους μέσα σε τζαμί.

Prayers continue in Iran
ایران میں دعاؤں کا سلسلہ جاری ہے۔
اللہ پاک حفاظت فرمائے امین یا رب العالمین #إبراهيم_رئيسي#إيران pic.twitter.com/0XDADTTDXA

— Raja Saqib (@Saquibamir_pti) May 19, 2024

“Οι προσευχές μας είναι με τον Πρόεδρο Ιμπραίμ Ραίσι” δήλωσε ο πρόεδρος του Αζερμπαιτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, καθώς λίγες ώρες νωρίτερα πραγματοποιούσαν κοινή εμφάνιση για τα εγκαίνια φράγματος στην ιρανική επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαιτζάν. 

Ρεπορτάζ: Λήδα Παπαδοπούλου

Σχετικές ειδήσεις:

ΗΠΑ -ΕΕ: Ανησυχία για τις εξελίξεις στο Ιράν – «Παρακολουθούμε στενά τις αναφορές σχετικά με την τύχη του προέδρου και του ΥΠΕΞ»

Το Ιράν ζήτησε τη συνδρομή της Άγκυρας σύμφωνα με το CNN Turk – Ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More