Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισπανία: Αρχειοθετήθηκε η υπόθεση της συμμετοχής πρώην μελών της ΕΤΑ στις εκλογικές λίστες της EH-Bildu

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Η Εισαγγελία του Εθνικού Δικαστηρίου (Audiencia Nacional) δεν βλέπει αδίκημα στις λίστες EH-Bildu των δημοτικών εκλογών της 28ης Μαΐου, στους οποίους περιλαμβάνονται 44 πρώην μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΤΑ, επτά εξ αυτών καταδικασμένοι για εγκλήματα αίματος, και έχει αρχειοθετήσει την υπόθεση.

Αυτή ήταν η σημερινή απάντηση της εισαγγελίας αφού πρώτα μελέτησε την καταγγελία που υποβλήθηκε από τον σύλλογο “Αξιοπρέπεια και τη Δικαιοσύνη” ο οποίος ιδρύθηκε το 2005 με στόχο την υπεράσπιση της μνήμης και των συμφερόντων των θυμάτων της τρομοκρατίας.

Στην τετρασέλιδη απόφαση της, η Εισαγγελία αναφέρει ότι για «την εμπεριστατωμένη ανάλυση της καταγγελίας, συγκεντρώθηκαν τα ποινικά ιστορικά των καταδικασθέντων για τους οποίους γίνεται ρητή αναφορά». Και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα γεγονότα δεν έχουν «ποινική σημασία ούτε συνιστούν αδίκημα αυτής της φύσης». «Συνεπώς, ενόψει του ποινικού μητρώου των ατόμων που εξετάζονται, θεωρείται ότι τα αναφερόμενα γεγονότα δεν είναι ποινικά τυπικά», προσθέτει.

Υπενθυμίζεται ότι από τα 44 πρώην μέλη της ΕΤΑ, που συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές στη Χώρα των Βάσκων, μόνο οι 7 είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα αίματος και έχουν εκτίσει τις ποινές τους. Πριν την απόφαση της Εισαγγελίας δήλωσαν δε ότι παραιτούνται από οποιοδήποτε πόστο εάν εκλεγούν στις εκλογές της 28ης Μαΐου αν και επισήμως δεν μπορούν να αποχωρήσουν από τις λίστες γιατί έχουν ήδη κλείσει και τα ονόματά τους είναι τυπωμένα στα ψηφοδέλτια. Σε χθεσινή ανακοίνωση τους απευθύνονται στις οικογένειες των θυμάτων της ΕΤΑ και σε «όλους τους ανθρώπους που έχουν υποφέρει από αυτή την διαχρονική σύγκρουση” και αναφέρουν ότι με την απόφασή τους αυτή δείχνουν τη «δέσμευσή» τους ώστε ποτέ ξανά με τα λόγια ή τις πράξεις τους να κάνουν οποιονδήποτε Ισπανό να υποφέρει, όπως στο παρελθόν.

Η Εισαγγελία αναφέρει ότι μετά την ανάλυση της καταγγελίας «είναι σκόπιμο να εκδοθεί διάταγμα για την έναρξη και την κατάθεση αυτής της διαδικασίας διότι τα γεγονότα που καταγγέλλονται δεν συνιστούν ποινικό αδίκημα».

Τέλος, στην απόφαση της η Εισαγγελία, επισημαίνει στον Σύλλογο Αξιοπρέπεια και Δικαιοσύνη ότι «είναι ευθύνη των αντίστοιχων εκλογικών επιτροπών να ελέγχουν τη νομιμότητα των υποψηφιοτήτων που παρουσιάζονται» από πολιτικά κόμματα, ομοσπονδίες, συνασπισμούς και ομάδες που σκοπεύουν να διεκδικήσουν τις εκλογές.

Παρά την απόφαση αυτή όμως , η τρομοκρατία , που τα τελευταία χρόνια είχε πάψει πλέον να απασχολεί την ισπανική κοινωνία, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο εξαιτίας της προεκλογικής εκστρατείας για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 28ης Μαΐου. Δεν υπάρχει προεκλογική συγκέντρωση που να μην γίνεται αναφορά στο ζήτημα από όλους τους κομματικούς υποψηφίους.

Υπενθυμίζεται ότι η τρομοκρατική οργάνωση ΕΤΑ ιδρύθηκε το 1958 και στα εξήντα χρόνια ιστορίας της (1958 – 2018) προκάλεσε τον θάνατο 864 ανθρώπων μέχρι την ανακοίνωση της οριστικής παύσης της ένοπλης δράσης της στις 20 Οκτωβρίου 2011. Τον Απρίλιο του 2017 παρέδωσε τα όπλα και στις 3 Μαΐου 2018 ανακοίνωσε την διάλυσή της.

Σχετική είδηση: Ισπανία: Πολιτικός σεισμός για τη συμμετοχή, Βάσκων πρώην μελών της ΕΤΑ, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές    

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More