Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισπανία: Κέρδη ρεκόρ ανακοινώνουν οι τράπεζες

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος Santander ανακοινώνει κέρδη ρεκόρ τους πρώτους 9 μήνες του 2022 φθάνοντας τα 7,316 δισεκατομμύρια ευρώ, 25% περισσότερα από το 2021.

Με αυτό το αποτέλεσμα, ο όμιλος εμφανίζεται ισχυρός, όμως η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει τον “φόρο αλληλεγγύης” από τις αρχές του 2023 για όλες τις τράπεζες σκοπεύοντας να εισπράξει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την προστασία των ευάλωτων πολιτών.

Το μέτρο υπολογίζεται ότι θα επεκταθεί και για το 2024 αν και ακόμα αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εντωμεταξύ οι λογαριασμοί της τραπεζικής δραστηριότητας —τόσο της Santander όσο και των ανταγωνιστών της— αναμένεται να ανέβουν τους επόμενους μήνες. Η αλλαγή στη νομισματική πολιτική, με διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, θα χρειαστεί χρόνο για να επηρεάσει πλήρως τους λογαριασμούς (τα μεταβλητά στεγαστικά δάνεια συνήθως ενημερώνονται στο Euribor μόνο μία φορά το χρόνο).

Η απάντηση στα στοιχεία αυτά του ομίλου Santander ήρθε σήμερα από την υπουργό Οικονομίας και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Νάντια Καλβίνιο η οποία δήλωσε: «Ελπίζω ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που ανακοινώνουν κέρδη ρεκόρ, θα στηρίξουν την προσπάθειά μας. Ο πληθωρισμός μας φτωχαίνει όλους και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους, γι’ αυτό έχουμε επικεντρωθεί σε αυτούς», πρόσθεσε η υπουργός. Ο πληθωρισμός, το Euribor, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και η άρνηση των εργοδοτών στην αύξηση των μισθών είναι συστατικά που κάνουν τη ζωή πιο περίπλοκη για πολλούς Ισπανούς.”Κατέληξε η υπουργός.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών προώθησε για το 2022 την έναρξη ισχύος του “φόρου αλληλεγγύης» και για τις μεγάλες περιουσίες, – όχι μόνο για τράπεζες και εταιρίες ενέργειας- με τον οποίο η κυβέρνηση ελπίζει να συγκεντρώσει 3 δισεκατομμύρια σε δύο χρόνια. Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ότι ο φόρος θα τεθεί σε ισχύ το 2023 και θα παραταθεί έως το 2024.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More