Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισπανία: Καταργείται το έγκλημα της “εξέγερσης”- Στο προσκήνιο ο Πουιτζντεμόντ με ασυλία ευρωβουλευτή

Σε ισχύ τέθηκε στην Ισπανία, ο νέος αναθεωρημένος Ποινικός Κώδικας, που ανοίγει ένα νέο μέτωπο κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με επίκεντρο την Καταλονία και τις αναθεωρήσεις στις ποινές των εννέα καταδικασθέντων πολιτικών που οργάνωσαν και πραγματοποίησαν το παράνομο δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλονίας την 1η Οκτωβρίου 2017.

Με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα καταργείται το αδίκημα της “εξέγερσης” και αντικαθίσταται με αυτό της “ανυπακοής”, όπως συμβαίνει στους Ποινικούς Κώδικες των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών. Η κυβέρνηση επιμένει ότι η τροποποίηση ήταν απαραίτητη και ειδικότερα το αδίκημα της “εξέγερσης” που απορρέει από τον ΠΚ του 1822. Η αντιπολίτευση όμως υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση μειώνει τις ποινές των Καταλανών πολιτικών ως αντάλλαγμα για την κοινοβουλευτική στήριξη των καταλανικών κομμάτων που πρόσφεραν στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης Σάντσεθ.

Επίσης τροποποιείται το άρθρο περί υπεξαίρεσης όταν αυτή συμβαίνει για προσωπικό όφελος ή χωρίς αυτό. Είναι γεγονός ότι η διενέργεια του παράνομου δημοψηφίσματος του 2017, επιβάρυνε οικονομικά τα δημόσια ταμεία της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας, κόστος που χρεώθηκε στους καταδικασθέντες πολιτικούς ως υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε από τους συνηγόρους των 9 φυλακισμένων Καταλανών πολιτικών να παρουσιάσουν τους ισχυρισμούς τους για τη μείωση στις ποινές των πελατών τους.

Οπότε και πάλι στο προσκήνιο έρχεται το όνομα του φυγόδικου πρώην προέδρου της Καταλανικής κυβέρνησης Κάρλας Πουιτζντεμόντ ο οποίος βρίσκεται εγκατεστημένος στο Βέλγιο όταν διέφυγε οδικώς μετά το παράνομο δημοψήφισμα.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως προέδρου της Generalitat, προωθήθηκε η παράνομη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας την 1η Οκτωβρίου 2017 και η υποτιθέμενη μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας έγινε στις 27 του ίδιου μήνα. Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του για τα εγκλήματα της εξέγερσης και υπεξαίρεσης δημοσίων πόρων. Μετά την διαφυγή του στο εξωτερικό προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη εγκαταστάθηκε στο Βέλγιο, έθεσε υποψηφιότητα για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2019 για την Ισπανία και εξελέγη ευρωβουλευτής.

Το Ανώτατο Δικαστήριο με βάση τον νέο ΠΚ αποσύρει την κατηγορία της “εξέγερσης” εναντίον του, αλλά παραμένουν σε ισχύ οι κατηγορίες για ανυπακοή και υπεξαίρεση. Απέσυρε επίσης το ευρω-ένταλμα εναντίον του και αν ο Πουιτζντεμόντ έρθει στην Ισπανία θα συλληφθεί και θα δικαστεί για τα δύο αυτά αδικήματα.

Σύμφωνα με τον συνήγορό του ο Κάρλας Πουιτζεντεμόντ θα μπορούσε να έρθει στην Ισπανία μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου και ότι δεν φοβάται την φυλακή παρότι έχει ήδη ζητήσει ασυλία ως ευρωβουλευτής. «Πιστεύουμε ότι το Βέλγιο δεν θα παραδώσει ποτέ τον πρόεδρο Πουιτζντεμόντ και ούτε καμία από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες», είπε ο συνήγορος του. Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι μπορεί να καταδικαστεί μέχρι 12 χρόνια ποινή φυλάκισης για τις δύο αυτές κατηγορίες.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More