Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισπανία : Οι πυρηνικοί σταθμοί θα κλείσουν με βάση το χρονοδιάγραμμα, απαντά η κυβέρνηση στις πιέσεις της Πυρηνικής Βιομηχανίας

Το Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης απορρίπτει την αλλαγή του χρονοδιαγράμματος κλεισίματος των ισπανικών πυρηνικών σταθμών που είχε συμφωνηθεί το 2019 με τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι οι ιδιοκτήτριες αυτών των εγκαταστάσεων. Η απάντηση της κυβέρνησης έρχεται με αφορμή δηλώσεις από διάφορα “πυρηνικά λόμπι” που αντιδρούν στο κλείσιμο, επικαλούμενα τις ενεργειακές ανάγκες όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ανταπόκριση – Μαδρίτη: Δώρα Μαρκρή

Πριν από μια εβδομάδα, το Ισπανικό Φόρουμ Πυρηνικής Βιομηχανίας ζήτησε δημόσια από την κυβέρνηση να επανεξετάσει «το χρονοδιάγραμμα κλεισίματος των ισπανικών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας για να λειτουργήσουν πέρα ​​από τις τρέχουσες καθορισμένες προθεσμίες». Αυτή η οργάνωση γεννήθηκε τη δεκαετία του εξήντα του περασμένου αιώνα και εκπροσωπεί τα συμφέροντα αυτού του τομέα. Εκτός από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, άλλοι παράγοντες, όπως εταιρείες μηχανικών, εταιρείες παροχής υπηρεσιών, προμηθευτές και άλλες ενώσεις αποτελούν μέρος της.

Το σχέδιο κλεισίματος των πυρηνικών σταθμών της Ισπανίας που συμφωνήθηκε το 2019 , περιλαμβάνει την αποσύνδεση το 2027, του πρώτου από τους δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες που λειτουργούν στο εργοστάσιο Almaraz, στην επαρχία του Cáceres. Μέχρι το 2035, όλα τα πυρηνικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής της χώρας θα έχουν κλείσει –συνολικά πέντε εργοστάσια με επτά αντιδραστήρες – όπως προβλέπει η συμφωνία του 2019 μεταξύ κυβέρνησης και εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας (Iberdrola, Endesa, Naturgy και EDP).

Στην Ισπανία λειτουργούν πέντε πυρηνικοί σταθμοί, από τους οποίους, το Almaraz και το Ascó, έχουν δύο δίδυμες μονάδες, επομένως ο αριθμός των αντιδραστήρων είναι επτά, και ένας σταθμός σε κατάσταση διακοπής λειτουργίας, η Santa María de Garoña.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More