Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισπανία: Παρατείνεται έως το 2028 για ευάλωτα νοικοκυριά η αναστολή εξώσεων στεγαστικών δανείων

 Το ισπανικό Υπουργικό Συμβούλιο παρέτεινε την αναστολή εξώσεων στεγαστικών δανείων για οφειλέτες σε ευάλωτες καταστάσεις έως το 2028. Το μέτρο, που έληξε αυτή την εβδομάδα, μπορεί να ωφελήσει περίπου 30.000 νοικοκυριά.

Έτσι, η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ PSOE, Sumar, Podemos και EH Bildu και παρατείνει για άλλα τέσσερα χρόνια τον νόμο που εισήγαγε το PP το 2013 για να αμβλύνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης του 2008 και ο οποίος είχε ήδη παραταθεί και διευρυνθεί το 2020.

Αυτός ο νόμος σταματά τις εξώσεις με υποθήκη οικογενειών που διατρέχουν ειδικό κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού, συμπεριλαμβανομένων των πολύτεκνων οικογενειών και των μονογονεϊκών οικογενειακών μονάδων με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο.

Το κείμενο περιλαμβάνει επίσης οικογένειες με ανηλίκους και ορισμένα μέλη τους σε κατάσταση εξάρτησης, ασθένειας ή αναγνωρισμένης αναπηρίας ίσης ή μεγαλύτερης του 33%, θύματα έμφυλης βίας και περιπτώσεις κατά τις οποίες ο οφειλέτης στεγαστικού δανείου είναι άνεργος ή είναι άνω των 60 ετών.

Για την πρόσβαση στην προστασία, είναι επίσης απαραίτητο το εισόδημα του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει το τριπλάσιο του ετήσιου IPREM (Δείκτης Δημοσίου Εισοδήματος πολλαπλών επιπτώσεων) των δεκατεσσάρων πληρωμών, δηλαδή σήμερα 25.200 ευρώ ετησίως. Το όριο ανέρχεται σε 33.600 ευρώ σε περιπτώσεις εξάρτησης, ασθένειας ή αναπηρίας και έως 42.000 ευρώ σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις εξάρτησης ή αναπηρίας. Το όριο αυξάνεται επίσης για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Η προηγούμενη παράταση, με πρωτοβουλία των Podemos, συνέπεσε με την πανδημία του κορωνοϊού και, εκτός από την παράταση των μέτρων για τέσσερα χρόνια, επέκτεινε τις ομάδες που θα μπορούσαν να επωφεληθούν.

Πηγές από το Υπουργείο Στέγασης υπογράμμισαν στην EFE τις «θετικές» οικονομικές επιπτώσεις του μέτρου, πέρα ​​από την προστασία μιας ευάλωτης ομάδας, «καθώς η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού έχει θετικές εξωτερικές επιδράσεις για το κοινωνικό σύνολο, ευνοώντας την ασφάλεια, την ειρήνη και την κοινωνική συνοχή, θεμελιώδεις παράγοντες για την προώθηση της ανάπτυξης και της οικονομικής ανάπτυξης».

Η Πλατφόρμα για τα Άτομα που επηρεάζονται από Υποθήκη (PAH) θεωρεί ανεπαρκή την παράταση αυτού του μέτρου και ζητά την εξεύρεση οριστικής λύσης, η οποία περιλαμβάνει τη σημείωση του στο Μητρώο Περιουσίας για την αποφυγή «παρενόχλησης ακινήτων» και «ανυπεράσπιστης». αυτοί που μπόρεσαν να βρουν καταφύγιο από νέους ιδιοκτήτες που προσπαθούν να το αγνοήσουν.

Ζητεί επίσης την καθιέρωση του δικαιώματος πρώτης άρνησης και υπαναχώρησης για όσους, αφού αποδεχτούν, ενδέχεται να είναι σε θέση να αποκτήσουν ξανά το σπίτι, καθώς και τη δυνατότητα της διοίκησης να το αγοράσει ως δημόσιο πάρκο.

Εν τω μεταξύ, στο Κογκρέσο, Sumar και Podemos διεκδικούν την πρωτοβουλία ως δική τους.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που το PSOE εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μαζί μας», τόνισε ο εκπρόσωπος των «βυσσινί» στην Κάτω Βουλή, Χαβιέ Σάντσεθ, για τον οποίο «το βασικό είναι να παρέχεται πλήρης νομική ασφάλεια στους θιγόμενους». Δεν αφήνεται κανένα κενό ώστε οποιοσδήποτε δικαστής χωρίς κοινωνική ευαισθησία να ενεργήσει υπέρ της τράπεζας που διώχνει».

Ο εκπρόσωπος του Podemos επέκρινε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση «έχει φτάσει αυτή την παράταση σχεδόν στα άκρα», γεγονός που έχει προκαλέσει «πολλές οικογένειες πολύ άγχος και άγχος επειδή δεν γνωρίζουν τι επρόκειτο να συμβεί».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Sumar, Íñigo Errejón, επεσήμανε ότι αυτό είναι ένα από τα «ερωτήματα που καταδεικνύουν ποιος είναι ο πνεύμονας που φέρει την πολιτική πρωτοβουλία στην κυβέρνηση» και ότι, το Βασιλικό Διάταγμα, «αν και σημαντικό, είναι ένα μπάλωμα». 

«Πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε τη στέγαση ως επιχειρηματικό περιουσιακό στοιχείο και να την εγγυηθούμε περιορίζοντας την τιμή, ρυθμίζοντας τα τουριστικά και εποχικά ενοίκια και αυξάνοντας το δημόσιο απόθεμα», κατέληξε.

RTVE.es / EFE 

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More