Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισπανία: «Πράσινο φως» από την κυβέρνηση για το ενεργειακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Το ενεργειακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, η στρατηγική που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες για να μειώσει την κατανάλωση για τον επόμενο χειμώνα, όπως ζήτησαν οι Βρυξέλλες από όλα τα κράτη μέλη, έλαβε το «πράσινο φως» σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο.

Το σχέδιο καταρχάς δεσμεύεται να μειώσει τον λογαριασμό φυσικού αερίου για 1,6 εκατομμύρια νοικοκυριά που διαθέτουν κοινόχρηστο λέβητα και δεν μπορούν να επωφεληθούν από τη ρυθμιζόμενη τιμή φυσικού αερίου, που είναι πολύ φθηνότερη από την ελεύθερη αγορά.

«Είναι καιρός να βρεθεί λύση για τους κοινόχρηστους λέβητες, οι οποίοι καταναλώνουν περισσότερες από 50.000 κιλοβατώρες ετησίως και ως εκ τούτου βρίσκονται εκτός του ρυθμιζόμενου συντελεστή», επισημαίνει το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης.

Η αύξηση της προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, η ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας και η δημιουργία των βάσεων αλληλεγγύης με άλλα κράτη μέλη είναι οι κύριοι στόχοι του σχεδίου έκτακτης ανάγκης —Σχέδιο ενεργειακής ασφάλειας— προκειμένου να μειωθεί η εθνική κατανάλωση φυσικού αερίου μεταξύ 5,1% και 13,5% μεταξύ Αυγούστου και Μαρτίου, την περίοδο που καθόρισε η Ε.Ε.

Το σχέδιο περιλαμβάνει συνολικά 73 μέτρα, χωρισμένα σε έξι κατηγορίες με βάση το περιεχόμενό τους : Εξοικονόμηση ενέργειας και απόδοση, Προώθηση της ενεργειακής μετάβασης, Προστασία ευάλωτων καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, Δημοσιονομικά μέτρα και τέλος Στρατηγική αυτονομία και Αλληλεγγύη.

Υπάρχουν δέκα βασικά σημεία – κλειδιά του σχεδίου που θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες:

-Προστασία για τους ευάλωτους καταναλωτές, με μεγαλύτερη κάλυψη για θερμική και ηλεκτρική ενέργεια που θα φτάνει σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων.

-Μείωση του λογαριασμού 1,6 εκατομμυρίων νοικοκυριών με κοινόχρηστους λέβητες.

-Ενίσχυση της ιδιο-κατανάλωσης με 500 εκατομμύρια ενισχύσεις για νέες εγκαταστάσεις για ενεργειακές κοινότητες και βιομηχανίες.

-Διαφάνεια στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, με συμβουλές εξοικονόμησης και ενημέρωση για την κατανάλωση ενέργειας που υπάρχει στον ίδιο τον ταχυδρομικό κώδικα, καθώς και επεξήγηση του τι συνεπάγεται η Ιβηρική Εξαίρεση.

-Φορολογικές εκπτώσεις για νοικοκυριά που επενδύουν σε μέτρα που προωθούν την ενεργειακή μετάβαση.

-Δημόσια χρηματοδότηση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εφαρμόζουν μέτρα εξοικονόμησης και αποτελεσματικότητας, μέσω του ICO Green Kit.

-Υποστήριξη της βιομηχανίας μέσω της επέκτασης του PERTE για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υδρογόνο και αποθήκευση -του οποίου το κονδύλι αυξάνεται κατά 1 δισ. ευρώ- και η δημιουργία ενός νέου PERTE για την απεξάρτηση του κλάδου από άνθρακα.

-Σχεδιασμός του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τη διευκόλυνση της απορρόφησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υλοποίηση στρατηγικών έργων.

-Βελτίωση των υποδομών για τη μεγιστοποίηση της ικανότητας εξαγωγής ενέργειας σε άλλους ευρωπαίους εταίρους.

-Σχέδια εξοικονόμησης και απόδοσης στα διάφορα επίπεδα της Διοίκησης, καθώς και αντικατάσταση υπηρεσιών δημόσιου φωτισμού και ενέργειας. Οι 17 Αυτονομίες θα πρέπει να σχεδιάσουν και να δημοσιοποιήσουν πριν από την 1η Δεκεμβρίου, τις προτάσεις τους και θα είναι αυτές που θα αποφασίσουν πού είναι πιο αποτελεσματικό να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας.

Το Σχέδιο όχι μόνο επιδιώκει να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κατάσταση βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και τις επόμενες εβδομάδες θα οριστικοποιηθούν λεπτομερώς όλα τα μέτρα.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More