Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισπανία: Συνάντηση αγροτικών οργανώσεων και υπουργού Γεωργίας την Παρασκευή (2/2)

Σε μία προσπάθεια να «φρενάρει» πιθανές κινητοποιήσεις των αγροτών ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας Λουίς Πλάνας κάλεσε την Παρασκευή (2/2) τους εκπροσώπους των τριών αγροτικών οργανώσεων σε συνάντηση προκειμένου να κατευνάσει το κλίμα που ενδεχομένως ενώσει και τους Ισπανούς αγρότες στις κινητοποιήσεις των ευρωπαίων συναδέλφων τους.

Οι γεωργικές εργοδοτικές ενώσεις, Αγροτική Ένωση Νέων Αγροτών (Asaja), ο Συντονιστής Οργανώσεων Αγροτών και Κτηνοτρόφων (COAG) και η Ένωση Μικροκαλλιεργητών και Αγροτών (UPA) με επιστολή τους προς τον υπουργό αυτή την εβδομάδα ζητούν “άμεσες λύσεις” για τα προβλήματα που μαστίζουν τον κλάδο, όπως τις συνέπειες της ξηρασίας και του πολέμου στην Ουκρανία, μέχρι τις τιμές και το κόστος παραγωγής, την ευελιξία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και εργασιακά θέματα.

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένες ημερομηνίες ή τόποι κινητοποιήσεων, η Ένωση Αγροτών και Ενώσεων Κτηνοτρόφων είχε ήδη καλέσει σε συγκέντρωση τρακτέρ στη Μαδρίτη στις 21 Φεβρουαρίου για να καταγγείλει την «κρίσιμη» κατάσταση που διέρχεται η ύπαιθρος. Είναι ο ίδιος σύλλογος που συγκέντρωσε πολλές εκατοντάδες εργάτες και 150 τρακτέρ από διάφορες περιοχές της χώρας στο κέντρο της πρωτεύουσας στις 5 Ιουλίου 2023, για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση τα ίδια μέτρα που ζητούν σήμερα. Το 2019 οι αγρότες είχαν και πάλι κινητοποιηθεί όμως λόγω της πανδημίας οι κινητοποιήσεις είχαν σταματήσει.

Η Asaja, η COAG και η UPA συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας «σε πιο περιφερειακό επίπεδο τις επόμενες εβδομάδες». Οι αγροτικές οργανώσεις έχουν συσσωρεύσει τα αιτήματα των προηγούμενων διαδηλώσεων και τα έχουν επεκτείνει σε ευρωπαϊκό και μη κοινοτικό επίπεδο, όπως ακριβώς έκαναν οι Γάλλοι αγρότες. Υπό αυτή την έννοια, οι τρεις ενώσεις απαιτούν την αναστολή των διαπραγματεύσεων για συμφωνίες όπως η Mercosur, τη μη επικύρωση της συμφωνίας με τη Νέα Ζηλανδία και να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη Χιλή, την Κένυα, το Μεξικό, την Ινδία και την Αυστραλία. Σε επίπεδο αυτόνομων κοινοτήτων θα ζητήσουν «επείγουσες μεταρρυθμίσεις» για την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που πνίγουν τους επαγγελματίες του χώρου.

Ανταπόκριση – Ισπανία: Δώρα Μακρή

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More