Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισπανία: Το CIS δίνει για άλλη μια φορά εκλογική νίκη στο PP, αλλά το PSOE μειώνει την διαφορά

Αν σήμερα πραγματοποιούνταν βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία θα τις κέρδιζε και πάλι το Λαϊκό Κόμμα (PP) , με ποσοστό 33,2%. Στη δεύτερη θέση θα ερχόταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα PSOE με ποσοστό 31,8 %.

Το Κέντρο Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS) στη δημοσκόπηση του που δημοσιοποιεί σήμερα, δίνει τα στοιχεία που συνέλεξε από 4.613 τηλεφωνικές συνεντεύξεις που πραγματοποίησε μεταξύ 1 και 7 Δεκεμβρίου. Η διαφορά από αντίστοιχη δημοσκόπηση του Νοεμβρίου είναι ότι το PSOE μειώνει την διαφορά του με το PP από 2,6 μονάδες σε 1,4. 

Στην τρίτη θέση έρχεται το κόμμα SUMAR (που συγκυβερνά με τους Σοσιαλιστές) το οποίο διατηρεί τις δυνάμεις του με ποσοστό 11,8%, παρά το γεγονός ότι έχει έρθει σε ρήξη με τους 5 βουλευτές των Podemos που αποχώρησαν από το SUMAR και τώρα είναι ανεξάρτητοι. Τέλος, το ακροδεξιό κόμμα Vox για πρώτη φορά πέφτει στο χαμηλότερο ποσοστό του από το 2019 και εξασφαλίζει 8,5%. 

Η δημοσκόπηση είναι η πρώτη μετά την ορκωμοσία της νέας κεντροαριστερής κυβέρνησης συνασπισμού στην Ισπανία και παρά την πρωτιά του Λαϊκού Κόμματος εντούτοις το αριστερό μπλοκ κομμάτων υπερισχύει του δεξιού μπλοκ με 43,6% και 41,7 % αντίστοιχα.

Μαδρίτη – Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More