Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισραήλ: Ευχαριστίες Νετανιάχου στον εκλεγμένο πρόεδρο της Αργεντινής για την υποστήριξη του και την πρόθεση μεταφοράς της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι τη Δευτέρα και τον ευχαρίστησε για την πρόθεση του να μεταφέρει την πρεσβεία της χώρας του στην Ιερουσαλήμ, ανέφερε το γραφείο του κ. Νετανιάχου που συνεχάρη τον κ. Μιλέι για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές και τον ευχαρίστησε για την υποστήριξή του στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας.

«Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον εκλεγμένο πρόεδρο για την πρόθεσητου να μεταφέρει την πρεσβεία της Αργεντινής στην Ιερουσαλήμ και τον κάλεσε να επισκεφθεί το κράτος του Ισραήλ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ομάδα του κ. Milei αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα τη Δευτέρα, αν και ο φιλελεύθερος οικονομολόγος είπε κατά την προεκλογική εκστρατεία του ότι σχεδίαζε να μεταφέρει την πρεσβεία της χώρας του στην Ιερουσαλήμ.

Μόνο λίγες χώρες έχουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ, με τις περισσότερες άλλες να διατηρούν τις διπλωματικές τους αποστολές στο Τελ Αβίβ.

Ο Χαβιέ Μιλέι, ο οποίος λέει ότι σκοπεύει να προσηλυτιστεί στον Ιουδαϊσμό, επισκέφτηκε τον τάφο ενός γνωστού Ορθόδοξου Εβραίου ραβίνου κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου ταξιδιού του στις ΗΠΑ. Έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα κρατήσει μια σθεναρά φιλο-ισραηλινή στάση εξωτερικής πολιτικής.

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Οι ισραηλινές αρχές θεωρούν ολόκληρη την πόλη της Ιερουσαλήμ την αιώνια και αδιαίρετη πρωτεύουσα της χώρας μετά την κατοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ μετά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή του 1967 και αργότερα την παράνομη προσάρτηση. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει η πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους που θα αποτελείται από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την ισραηλινή κυριαρχία σε ολόκληρη την πόλη, υποστηρίζοντας ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων.

Πηγή: Rador.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More