Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισραήλ: Στη μεταθανάτια ανάκτηση σπέρματος προχωρούν οι γονείς νεκρών στρατιωτών – Απλουστεύονται οι διαδικασίες

Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ επιτρέπει στους γονείς να παρακάμψουν τις συνήθεις νομικές διαδικασίες για την ανάκτηση σπέρματος των πεσόντων στρατιωτών γιων τους ή των γιων πολιτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Σύμφωνα με μια αναφορά στη Haaretz, τον τελευταίο μήνα ανακτήθηκε σπέρμα από 33 άνδρες, τέσσερις από αυτούς ήταν πολίτες και οι υπόλοιποι στρατιώτες.

Σε κανονικές περιόδους, η μεταθανάτια ανάκτηση σπέρματος (PSR) μπορεί να γίνει κατόπιν αιτήματος μιας χήρας χωρίς καμία ανάγκη νομικής γραφειοκρατίας, αλλά οι γονείς που θέλουν να ανακτηθεί και να διατηρηθεί το σπέρμα του νεκρού γιου τους πρέπει να λάβουν εντολή από δικαστήριο. Αυτή η απαίτηση δεν υφίσταται, τουλάχιστον προσωρινά.

Το Υπουργείο Υγείας έχει δημιουργήσει μια ειδική μονάδα που συνεργάζεται 24 ώρες το 24ωρο με τους IDF και τα τέσσερα νοσοκομεία που στεγάζουν τράπεζες σπέρματος για να ενημερώσει τις οικογένειες για την επιλογή του PSR ώστε να ληφθούν αποφάσεις άμεσα.

Το σπέρμα πρέπει να ανακτηθεί εντός 24 ωρών μετά το θάνατο για να αυξηθούν οι πιθανότητες βιωσιμότητάς του, όταν αργότερα ξεπαγώσει και χρησιμοποιηθεί για τη γονιμοποίηση ενός ωαρίου. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι η PSR μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και αρκετές ημέρες μετά τον θάνατο, όταν το σπέρμα δεν είναι πλέον κινητικό.

«Ψάχνουμε και προτιμάμε σπέρμα που κινείται. Αλλά ακόμη και το σπέρμα που δεν είναι κινητικό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ζωντανό. Ξέρουμε πώς να το κάνουμε να κινείται αφού ξεπαγώσει», είπε ο Δρ Yuval Or, επικεφαλής της μονάδας εξωσωματικής γονιμοποίησης στο Ιατρικό Κέντρο Kaplan.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More