Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισραήλ: Συναίνεση, ακρίβεια και περισσότερες συμφωνίες με αραβικές χώρες, οι προτεραιότητες Νεντανιάχου

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου που έλαβε επίσημη εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, δεσμευόμενος να επιδιώξει εθνική συναίνεση μετά από εκλογές στις οποίες οι Εβραίοι ακροδεξιοί νίκησαν, προκαλώντας ανησυχίες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Αναθέτοντας στον Νετανιάχου τη δημιουργία του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, ο Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ σημείωσε ότι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε λάβει αρκετές συστάσεις από κόμματα ομοϊδεατών για να εξασφαλίσει 64 από τις 120 έδρες στο κοινοβούλιο.

Αυτό τοποθετεί τον συντηρητικό πολιτικό στην πορεία προς μια από τις πιο σταθερές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, μετά από μια παύση 18 μηνών στην οποία αντικαταστάθηκε από μια εύθραυστη και ασυνήθιστη συμμαχία κεντρώων, φιλελεύθερων, εθνικιστών και Αράβων πολιτικών.

«Σκοπεύω να εργαστώ για να διευρύνω τη ζώνη συναίνεσης μεταξύ μας», είπε ο Νετανιάχου σε τηλεοπτικά σχόλια στην κατοικία του Χέρτζογκ, προσθέτοντας ότι θα εκπροσωπήσει όλους τους Ισραηλινούς «χωρίς εξαίρεση».

Υπάρχει ήδη ευρέως διαδεδομένη συμφωνία για την εβραϊκή ταυτότητα του Ισραήλ, είπε, αλλά πρέπει επίσης να τηρηθούν οι ατομικές ελευθερίες, προφανώς αναφερόμενος στην αραβική μειονότητα του 21% καθώς και στον κοσμικό λαό.

Επαναλαμβάνοντας δύο από τις πιο βαθιά πεποιθήσεις του, υποσχέθηκε περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην ελεύθερη αγορά για να μειώσει το κόστος ζωής, λέγοντας: «Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά ενάντια στην πολεμική του Ιράν και, πάνω απ’ όλα, να αποτρέψουμε τις προσπάθειές του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, το οποίο έχει άμεσο σχεδιασμό ενάντια στην ύπαρξή μας.

Έχοντας επιτύχει την εξομάλυνση των σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο το 2020, ο Νετανιάχου είπε ότι τώρα θα εργαστεί για «περισσότερες συμφωνίες ειρήνης, ειρήνη μέσω βίας, ειρήνη για την ειρήνη, με άλλες αραβικές χώρες».

Η επερχόμενη κυβέρνηση φαίνεται να είναι η πιο δεξιά στην ιστορία του Ισραήλ, καθώς περιλαμβάνει το υπερεθνικιστικό Κόμμα Θρησκευτικού Σιωνισμού, οι ηγέτες του οποίου αντιτίθενται στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, θέλουν την προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και ήταν ενάντια στην LGBT κοινότητα στο παρελθόν.

Απορρίπτοντας αυτό που αποκάλεσε «συναγερμό» για την υγεία της ισραηλινής δημοκρατίας, ο Νετανιάχου είπε ότι η χώρα θα συνεχίσει να είναι «φάρος» για την περιοχή.

Ο Νετανιάχου έχει 28 ημέρες για να κλείσει έναν συνασπισμό, με πιθανή παράταση 14 ημερών. Αλλά είναι πιθανό να τερματίσει τις συνομιλίες αυτή την εβδομάδα, αφού τις ξεκίνησε ημιεπίσημα αμέσως μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.

Πηγή: Reuters

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More