Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιταλία: Έφτασε στη Ρώμη η πρώτη πτήση επαναπατρισμού από το Σουδάν

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Προσγειώθηκε λίγο πριν τις 9:30 μ.μ. ώρα Ελλάδος στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Τσιαμπίνο (στα Νότια της Ρώμης) η πρώτη εκ των δύο πτήσεων επαναπατρισμού των Ιταλών από το Σουδάν, για τις οποίες έδρασε η Ιταλική Αεροπορία μέσω αερομεταφοράς από το Τζιμπουτί.
Η δεύτερη πτήση, με ένα C-130, αναμένεται να φτάσει στη Ρώμη λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος. Συνολικά η αερογέφυρα θα μεταφέρει 96 άτομα στο Τσιαμπίνο, εκ των οποίων 83 Ιταλοί και 13 αλλοδαποί.

Παρών στο αεροδρόμιο ο Ιταλός ΥπΕξ, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος δήλωσε πως επρόκειτο περί μιας επιχείρησης η οποία “ολοκληρώθηκε με επιτυχία”. “Δεν ήταν εύκολο, αλλά τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά” δήλωσε ο Ταγιάνι, υπογραμμίζοντας πως “μεταφέρουμε (στην Ιταλία) όλους τους Ιταλούς που ζήτησαν να φύγουν από το Σουδάν” ενώ πρόσθεσε πως “ορισμένοι Ιταλοί, εκπρόσωποι ΜΚΟ και ορισμένοι ιεραπόστολοι παρέμειναν στο Σουδάν. Θα συνεχίσουμε και εμείς να τους παρακολουθούμε”.

Την ευγνωμοσύνη του για όσους συνέβαλαν στην επιτυχή αυτή αερογέφυρα εξέφρασε ο ΥπΑμ, Γκουίντο Κροζέτο, τονίζοντας πως η επιτυχία της επιχείρησης στο Σουδάν οφείλεται σε ανθρώπους που επί 24ώρου βάσεως είναι διαθέσιμοι “για να σώσουν, όπως στην προκειμένη περίπτωση, Ιταλούς πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί σε έναν εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε ξαφνικά, ή για να κάνουν αυτό που τους ζητά το κράτος: να διαφυλάξουν την ειρήνη και την ελευθερία σε όλο τον κόσμο”.

Ένα έργο, τονίζει ο Κροζέτο, το οποίο πράττουν “χωρίς τα φώτα της δημοσιότητας, σιωπηλά και υπακούοντας σε αυτό που τους ζητά το Κράτος, οι Ένοπλες Δυνάμεις και, όπως στην προκειμένη περίπτωση, η διεθνής κοινότητα, διότι δεν έχουμε σώσει μόνο Ιταλούς πολίτες αλλά και πολίτες άλλων χωρών”.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More