Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιταλία για Ουκρανία: Η Μελόνι επιβεβαιώνει την φιλονατοϊκή γραμμή στον Στόλτενμπεργκ εν μέσω αποστασιοποίησης της Λέγκας

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Μπορεί να έφτασε στην Τζόρτζια Μελόνι το πράσινο φως της Ιταλικής Γερουσίας, όμως ο δρόμος ξεκινά αμέσως με ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις.

Όπως μεταδίδει ενημέρωση της Ιταλικής Κυβέρνησης, σήμερα το πρωί η Ιταλίδα πρωθυπουργός συνομίλησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια της οποίας επανέλαβε ότι “η Ατλαντική Συμμαχία είναι απαραίτητη για την υπεράσπιση της ασφάλειας και των κοινών αξιών που χαρακτηρίζουν τη Δυτική ταυτότητα”.

Η Μελόνι “επαναβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξή της προς την Ουκρανία κατά της ρωσικής επιθετικότητας και τη σημασία, στο πλαίσιο μιας συνολικής προσέγγισης, της ενίσχυσης της δέσμευσης του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση απειλών διαφορετικής φύσης από όλες τις στρατηγικές κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων του Νότου”.
Τέλος, η Ιταλίδα Πρωθυπουργός “εξέφρασε την ελπίδα να συναντηθεί σύντομα και προσωπικά με τον Γενικό Γραμματέα Στόλτενμπεργκ”.

Αν και τούτη η συνομιλία εντάσσεται πλήρως στη φιλονατοϊκή και φιλο-ουκρανική δέσμευση της Μελόνι, σίγουρα ακούγεται αντικρουόμενη σε σχέση με τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της ομάδας της Λέγκας, Μασιμιλιάνο Ρομέο, στη Γερουσία: “Είναι δύσκολο να ακούσει κανείς ‘οι Ουκρανοί θα αποφασίσουν’. Η διεθνής Κοινότητα πρέπει να αποφασίσει γι’ αυτούς”.

Λίγο νωρίτερα η Τζόρτζια Μελόνι είχε εκφωνήσει πως “η ειρήνη επιτυγχάνεται με την υποστήριξη της Ουκρανίας για να μπορέσει η ίδια να υπερασπιστεί τον εαυτό της, είναι η μόνη ευκαιρία που έχουμε για να αποφασίσουν τα μέρη επί τόπου να διαπραγματευτούν”. Μια πρόταση που σημειώνει την συνέχεια της Ιταλικής γραμμής που πρώτος είχε εκφράσει ο Μάριο Ντράγκι.

Ηχηρή ήταν η αντίδραση του Κιέβου στις δηλώσεις του Ρομέο. Ο εκπρόσωπος του Ουκρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Όλεγκ Νικολένκο, δήλωσε σήμερα το πρωί πως “Η δήλωση του Ιταλού Γερουσιαστή αντανακλά την προσωπική του άποψη.

Η Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι διατύπωσε με σαφήνεια τη θέση της Ιταλίας: την ανάγκη να συνεχιστεί η υποστήριξη της Ουκρανίας με φόντο τη ρωσική επιθετικότητα και το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα των Ουκρανών να καθορίσουν οι ίδιοι το μέλλον τους”. Μάλιστα πρόσθεσε πως “σχεδόν σε κάθε χώρα θα υπάρχουν πολιτικοί που θα προσπαθήσουν να ικανοποιήσουν τον Πούτιν”.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More