Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιταλία: Εξήντα οι νεκροί από το ναυάγιο στις ακτές της Καλαβρίας

Ο προσωρινός απολογισμός του ναυαγίου που σημειώθηκε την περασμένη νύχτα κοντά στις ακτές της Καλαβρίας είναι 60 νεκροί, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται. Το σκάφος στο οποίο επέβαιναν περίπου 120 μετανάστες έσπασε με αποτέλεσμα ο κόσμος να βρεθεί μέσα στην παγωμένη θάλασσα τη νύχτα.

Μέχρι στιγμής και ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από αέρος και θάλασσα, συνολικά 80 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί – μερικοί από τους οποίους κατάφεραν να φτάσουν στην ακτή μετά το ναυάγιο.

«Η τραγωδία αυτή πρέπει να οδηγήσει σε συμφωνίες όλης της ΕΕ με τις χώρες αναχώρησης των μεταναστών. Πρέπει να αυξηθούν οι βοήθειες, με την επίγνωση ότι τα χρήματα δεν πρέπει να δίνονται σε δικτάτορες ή σε όποιον δεν τα χρησιμοποιεί υπέρ της ανάπτυξης», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταϊάνι. «Πρέπει να γίνουν συμφωνίες για να σταματήσουν οι αναχωρήσεις, και αυτό δεν προϋποθέτει μόνο έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων των χωρών αυτών. Ελπίζω, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται για ένα ιταλικό νάζι», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

Η ακτοφυλακή του Reggio, η οποία συντονίζει τις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα, έστειλε στην περιοχή δύο περιπολικά σκάφη SAR Class 300 από το Κροτόνε και τη Roccella Jonica, καθώς και ένα ελικόπτερο AW 139 από την αεροπορική βάση της Κατάνια. Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι ιδιαίτερα δυσμενείς.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν τις επόμενες ώρες, επίσης με την ανάπτυξη ομάδας δυτών από την ακτοφυλακή της Μεσσήνης, καθώς και εναέρια και θαλάσσια σκάφη των αστυνομικών δυνάμεων που επιχειρούν υπό τον συντονισμό της ακτοφυλακής του Ρέτζιο Καλάμπρια.

H ιταλική εφημερίδα La Stampa χαρακτηρίζει τη νέα αυτή ναυτική τραγωδία ως «γροθιά στο στομάχι» ενώ ο επικεφαλής του προγράμματος “People On the Move” δήλωσε ότι οι σφαγές των αθώων όπως αυτή είναι απαράδεκτη ακριβώς επειδή θα μπορούσε να αποφευχθεί.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More