Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιταλία: Προς σαρωτική νίκη της Κεντροδεξιάς στις τοπικές εκλογές – Πάνω από το 50% σε Λομβαρδία και Λάτιο

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Άρωμα ανάμνησης των εθνικών εκλογών φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών για τις περιφέρειες Λομβαρδία και Λάτιο, εφόσον η Κεντροδεξιά δείχνει να έχει καταφέρει μια σαρωτική νίκη επί των άλλων κομμάτων. Στη Λομβαρδία επιβεβαιώνεται ο Κυβερνήτης Ατίλιο Φοντάνα (49,5-53,5%), ενώ στο Λάτιο σε άνοδο ο Φραντσέσκο Ρόκα (50,5-54,5%).

Όπως δείχνουν τα πρώτα δεδομένα, οι δεύτεροι παραμένουν κάτω του 40%, συγκεκριμένα ο Αλέσιο Ντ’Αμάτο (Κεντροαριστερά στο Λάτιο, 30-34%) και ο Πιερφραντσέσκο Μαγιορίνο (Κεντροαριστερά στη Λομβαρδία, 33-37%).
Εάν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα, πέρα της νίκης της Κεντροδεξιάς – που μάλιστα, υπενθυμίζουμε, όπως και η κυβερνούσα παράταξη από τον Οκτώβριο – δύο είναι τα δεδομένα που συζητούνται στα Ιταλικά ΜΜΕ: η υπέρογκη αποχή (κοντά στο 58%) και η εκ νέου ήττα της Κεντροαριστεράς.

Η αποχή-ρεκόρ για την Ιταλία, η οποία είναι και κατά πολύ υψηλότερη σε σχέση με τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, προβλημάτισε και τον Μαγιορίνο, του οποίου ο εκπρόσωπος τόνισε πως “η οδυνηρή αποχή ανησυχεί και υποχρεώνει όλους σε βαθύ προβληματισμό”.

Όσον αφορά το θετικό μέχρι στιγμής για την Κεντροδεξιά αποτέλεσμα, ο ΥπΕξ Αντόνιο Ταγιάνι σχολίασε πως “πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης στην Κεντροδεξιά Κυβέρνηση, οπότε είμαστε ικανοποιημένοι”. Μια ικανοποίηση που εκφράζει και ο Υπουργός Γεωργίας, Φραντσέσκο Λολομπρίτζιτα, ο οποίος επικαλούμενος το γεγονός πως η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ακύρωσε τα σημερινά της ραντεβού λόγω γρίπης, δήλωσε πως “προφανώς αυτό το αποτέλεσμα θα της κάνει καλό”.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More