Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιταλία: Σύγκρουση του Υπουργού Παιδείας με διευθύντρια σχολείου στη συνέχεια βιαιοτήτων Δεξιάς συλλογικότητας – Θύελλα αντιδράσεων

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Το Σάββατο 18/02 έξω από το λύκειο Michelangiolo στη Φλωρεντία, μερικοί μαθητές της συλλογικότητας Sum (Αριστερά) δέχτηκαν βίαιη επίθεση από μέλη της Δεξιάς συλλογικότητας Azione Studentesca (Φοιτητική Δράση), οι οποίοι μοίραζαν φυλλάδια χωρίς αδειοδότηση.
Αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον τέσσερις ενήλικες να συγκρούονται με εφήβους, γρονθοκοπώντας τους στο πρόσωπο σε μια σκηνή ακραίας βίας η οποία καταγράφηκε με κινητά τηλέφωνα. Μάλιστα φαίνεται να υπήρξαν και άλλες συγκρούσεις τέτοιου είδους στην ίδια την Φλωρεντία, ξανά σε σχολικό περιβάλλον.

Η σκιά του squadrismo fascista

Το βίντεο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην Ιταλία, κυρίως με καταδίκη για τη βία του περιστατικού. Το πιο κοινό σχόλιο το οποίο επικρατεί είναι αυτό που σχετίζεται με τις θλιβερές αναμνήσεις του squadrismo fascista (φασιστικού ομαδισμού) της δεκαετίας του 1920-30, δηλαδή την οργάνωση βίαιων ομάδων κατά των σοσιαλιστικών οργανώσεων.

Ανάμεσα στους πρώτους που μίλησε περί squadrismo ήταν ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ντάριο Ναρντέλα. Όμως σημειώνεται και το σχόλιο του συντονιστή των Αδελφών της Ιταλίας στην πόλη, Γιάκοπο Τσελάι, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά πως “η πολιτική πρέπει να είναι ένα μέσο αντιπαράθεσης, ακόμη και πικρής και σκληρής, αλλά δεν μπορεί και δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνά τα όρια της φυσικής αντιπαράθεσης και του περιορισμού της ελευθερίας έκφρασης των άλλων. Και κανείς δεν νοσταλγεί την εποχή της πολιτικής βίας που σημάδεψε την ιστορία της Ιταλίας για πάρα πολύ καιρό”. Αντίστοιχα, “η βία δεν είναι ποτέ η απάντηση” ήταν το σχόλιο της υπουργού του Πανεπιστημίου, Άννα Μαρία Μπερνίνι.

Επιστολή διευθύντριας λυκείου προς τους μαθητές της

Ενώ η υπόθεση – πλέον επικαλούμενη “caso Miche” – συζητείται εκτενέστερα στην Ιταλία, και με την συμπαράσταση να έρχεται από πολλές πλευρές, η διευθύντρια του λυκείου Leonardo da Vinci της Φλωρεντίας, Αναλίσα Σαβίνο, έγραψε μια επιστολή  στους μαθητές της.

“Ο φασισμός στην Ιταλία δεν γεννήθηκε με μεγάλες συγκεντρώσεις χιλιάδων ανθρώπων. Γεννήθηκε στην άκρη ενός συνηθισμένου πεζοδρομίου, με το θύμα ενός ξυλοδαρμού για πολιτικούς λόγους να αφήνεται μόνο του από αδιάφορους περαστικούς” γράφει στην επιστολή η Σαβίνο.
Επικαλούμενη τον Αντόνιο Γκράμσι – “Μισώ τους αδιάφορους” – η διευθύντρια καλεί τους μαθητές να καταδικάσουν “τη βία και τον εκφοβισμό” και “να έχουν πίστη στο μέλλον και να ανοιχτούν στον κόσμο”.

Επίσης, η Σαβίνο τονίζει το εξής στην επιστολή της. “Να ξέρετε ότι σε τέτοιες στιγμές της ιστορίας οι ολοκληρωτισμοί έχουν πάρει την εξουσία και έχουν θεμελιώσει τις τύχες τους, καταστρέφοντας εκείνες ολόκληρων γενεών. Σε περιόδους αβεβαιότητας, συλλογικής δυσπιστίας απέναντι στους θεσμούς, κοιτάζοντας πίσω στο δικό μας περίβλημα, πρέπει όλοι μας να έχουμε πίστη στο μέλλον και να ανοιχτούμε στον κόσμο, καταδικάζοντας πάντα τη βία και την αλαζονεία”.
Και κατέληξε με το εξής μήνυμα: “Αυτοί που εκθειάζουν την αξία των συνόρων, αυτοί που τιμούν το αίμα των προγόνων σε αντίθεση με το διαφορετικό, συνεχίζοντας να υψώνουν τείχη, πρέπει να μείνουν μόνοι τους, να τους φωνάζουν με το όνομά τους, να τους πολεμήσουν με ιδέες και πολιτισμό. Χωρίς να αυταπατώνται ότι αυτό το αηδιαστικό αναμάσημα θα εξαφανιστεί. Πολλοί αξιοπρεπείς Ιταλοί το πίστευαν αυτό πριν από εκατό χρόνια, αλλά δεν πήγε έτσι”.

Υπουργός Βαλντιτάρα: Ανάρμοστη επιστολή, αν η στάση (της διευθύντριας) επιμείνει θα ληφθούν μέτρα

Ενώ η επιστολή της διευθύντριας του λυκείου της Φλωρεντίας δημοσιεύθηκε στα περισσότερα Ιταλικά ΜΜΕ, σήμερα 23/02 ο Υπουργός Παιδείας, Τζουζέπε Βαλντιτάρα, μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή και προέβη σε κυριολεκτική μετωπική επίθεση κατά της Σαβίνο.

“Πρόκειται για μια εντελώς ανάρμοστη επιστολή, λυπήθηκα που τη διάβασα” είπε ο Βαλντιτάρα. “Δεν είναι δουλειά μιας διευθύντριας να στέλνει μηνύματα αυτού του είδους, και το περιεχόμενο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα: στην Ιταλία δεν υπάρχει βίαιη και αυταρχική παρέκκλιση, δεν υπάρχει φασιστικός κίνδυνος, η υπεράσπιση των συνόρων δεν έχει καμία σχέση με τον ναζισμό. Πρόκειται για εργαλειακές πρωτοβουλίες που εκφράζουν μια πολιτικοποίηση που ελπίζω να μην έχει πλέον θέση στα σχολεία. Εάν η στάση αυτή επιμείνει, θα δούμε αν πρέπει να ληφθούν μέτρα”.

Η διευθύντρια διευκρινίζει πως το μήνυμα “προοριζόταν προς τους μαθητές ώστε να μην αδιαφορήσουν” εφόσον “το χειρότερο πράγμα είναι να πιστεύουν ότι αυτά τα επεισόδια δεν μετράνε τίποτα” και τονίζοντας πως θέλει να αποφύγει την υπερ προβολή θεμάτων που “εντούτοις γίνονται εύκολα αντικείμενα αντιπαράθεσης και εργαλειοποίησης”.

Όμως ο κύβος ερρίφθη, και οι αντιδράσεις ποικίλουν. Ενώ ο υπουργός δέχτηκε απειλές τις προηγούμενες ημέρες, για τις οποίες εισέπραξε πολύπλευρη συμπαράσταση, η σημερινή τοποθέτησή του δέχθηκε θύελλα επικρίσεων.

Η Ένωση Παρτιζάνων Anpi κάνει λόγο για “απαράδεκτη επίθεση” αλλά και για “συγκεκαλυμμένη απειλή για μελλοντικά πειθαρχικά μέτρα”, η οποία “αποτελεί ένδειξη του κλίματος αυταρχικής μισαλλοδοξίας που προωθεί και διαχέει αυτή η Κυβέρνηση, αυξάνοντας το κλίμα έντασης στη χώρα”. Επίσης, πολλές είναι και οι εκκλήσεις για την παραίτηση του Βαλντιτάρα, από διάφορες φοιτητικές ενώσεις έως και τον πολιτικό κόσμο, κυρίως από το Δημοκρατικό Κόμμα και από το κόμμα Κεντρώων του Κάρλο Καλέντα, Δράση.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε πως μερίδα του Τύπου υπογραμμίζει το γεγονός πως, από την ημέρα της βίαιης επίθεσης έξω από το λύκειο Michelangiolo, επικρατεί ‘σιγή ιχθύος’ επί του θέματος από την πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι.
“Η Μελόνι σκοπεύει να συνεχίζει να σιωπά;” τονίζει χαρακτηριστικά σε tweet ο υποψήφιος για την ΓΓ του Δημοκρατικού Κόμματος, Στέφανο Μπονατσίνι, ο οποίος προσθέτει – αναφερόμενος στον υπουργό – πως “έχω δει λίγους υπουργούς τόσο άστοχους και ανεπαρκείς όσο ο Βαλδιτάρα στο παρελθόν.”

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More