Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιταλία: Τετραπλασιασμός της απόλυτης φτώχειας ανάμεσα στους νέους από το 2005 – Οι κυβερνητικές παροχές ‘έσωσαν’ 1 εκ. πολίτες

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σήμερα 8 Ιουλίου, στο Ιταλικό Κοινοβούλιο, το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής ISTAT παρουσίασε τα νέα δεδομένα για την φτώχεια στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τους αριθμούς του Ινστιτούτου, οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας στην Ιταλία είναι σήμερα τριπλάσιοι σε σχέση με αυτούς του 2005, εφόσον πέρασαν από 1,9 εκατομμύρια σε 5,6 εκατομμύρια πολίτες το 2021, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 9,4% του ιταλικού πληθυσμού.

Ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός πως η κατάσταση επιδεινώθηκε αισθητά για την ηλικιακή ομάδα 18-34 ετών, οι οποίοι τετραπλασιάστηκαν μέσα σε ορίζοντα 17ετιας, περνώντας από 3,1% το 2005 σε 11,1% το 2021, σε σύνολο 1,1 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Επίσης, η έκθεση του ISTAT φωτογραφίζει και ένα άλλο επίκαιρο θέμα των ημερών: την πληρωμή ανά ώρα. Από την έκθεση προκύπτει πως περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα δουλεύουν για λιγότερο από 8,41 ευρώ την ώρα, δηλαδή λιγότερο από 12.000 ευρώ ετησίως.

Παρόλες τις δυσκολίες που προέκυψαν από την πανδημία και την “επιδείνωση των διαφόρων μορφών ανισότητας που αποτελούν δυστυχώς βαριά κληρονομιά των δύο τελευταίων ετών”, ο Πρόεδρος του ISTAT, Gian Carlo Blangiardo, τόνισε πως η κοινωνικοοικονομική ύφεση της περιόδου της πανδημίας αποτέλεσε αντικείμενο “έγκαιρων και στοχευμένων” μέτρων από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια η Ιταλική Κυβέρνηση προέβη στην χορήγηση βοηθητικών μέτρων και παροχών για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, όπως το Εισόδημα Ένταξης και το Εισόδημα Ιθαγένειας. Όπως τονίζει το ISTAT στο πόρισμά του, η έλλειψη παροχών θα αύξανε τον αριθμό των απολύτων φτωχών κατά ένα εκατομμύριο άτομα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More