Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιώσεις –κορωναϊός και ελλείψεις φαρμάκων

Ένας εκρηκτικός συνδυασμός ιώσεων, λοιμώξεων και επιμολύνσεων κινητοποιεί την ιατρική κοινότητα, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τους γονείς για την προφύλαξη των παιδιών.

«Την επιδημία του covid καταφέραμε να την διαχειριστούμε, και οι νοσούντες έχουν πολύ ήπια συμπτώματα, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν 109 διασωληνωμένοι και 137 νεκροί, που προέρχονται από την ομάδα εκείνων που είχαν υποκείμενα νοσήματα ή σοβαρά προβλήματα υγείας», σημειώνει η Όλγα Βασιλείου, πρόεδρος ιατρικού συλλόγου.

Εκείνο που παρατηρείται είναι ότι τα παιδιά μπορεί να νοσήσουν με covid, κατόπιν να επιμολυνθούν με τον ιό της γρίπης κι να κολλήσουν μια γαστρεντερίτιδα. Για ένα παιδί που έχει πεσμένο το ανοσοποιητικό του και περάσει από μια γαστρεντερίτιδα είναι εξαντλητικό.

Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει και η χαλαρότητα που επιδεικνύουν οι άνθρωποι ευνοεί την διασπορά του, επισημαίνει η κ. Βασιλείου.

Όπως είπε η έξαρση των ιώσεων ως αποτέλεσμα ενός αδύναμου ανοσοποιητικού, σε συνδυασμό με τα ελλιπή μέτρα προφύλαξης, τις επαφές ενδοοικογενειακά και σε χώρους με συνωστισμό, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα ειδικά στα παιδιά.

«Να μην υποτιμήσουμε τα συμπτώματα και να γίνει άμεσα επίσκεψη στον γιατρό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση άμεσα», τονίζει η κ. Βασιλείου.

Η συμβουλή προς τους γονείς είναι να μην ασκούν μόνοι τους την ιατρική και αν το παιδί τους εκτεθεί σε κορωναϊό να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και οι επαφές του με μεγαλύτερους ανθρώπους άνω των 60 ετών, που κινδυνεύουν περισσότερο.

Η σχολαστική καθαριότητα, η χρήση των μασκών, των αντισηπτικών είναι απαραίτητα και είναι τα μόνα μέτρα πρόληψης.

Όσον αφορά τις ελλείψεις σε φάρμακα και δη αντιβιοτικά επιτείνουν το πρόβλημα, αλλά η προμήθειά τους πρέπει να γίνεται κατόπιν συνταγογραφήσεως, γιατί διαφορετικά οι ασθενείς καταλήγουν να παίρνουν άχρηστα φάρμακα και να μην μπορούν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν μια απλή ίωση.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More