Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κάλυμνος: Προσπάθειες να πιστοποιηθεί ως ΠΓΕ το εφτάζυμο του νησιού

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για να πιστοποιηθεί το Εφτάζυμο της Καλύμνου ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

«Το Εφτάζυμο της Καλύμνου είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν που παρασκευάζεται στο νησί με παραδοσιακή συνταγή και αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της καλυμνικής παράδοσης και γαστρονομίας», επισημαίνει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και εντεταλμένος σύμβουλος Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλήμων Ζανετίδης.

Σε πρόσφατη επίσκεψη στο Επαρχείο Καλύμνου, ο κ. Ζανετίδης έκανε αποδεκτή την εισήγηση του επάρχου, Μουσελλή Εμμανουήλ, και το αίτημα του προέδρου του Συλλόγου Αρτοποιών Καλύμνου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», Σουλούνια Μικέ, για την πιστοποίηση του Εφτάζυμου της Καλύμνου, ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Το εφτάζυμο παρασκευάζεται στην Κάλυμνο, με μια ιδιαίτερη παραδοσιακή συνταγή και συνοδεύει την καθημερινότητα των Καλυμνίων, αλλά και όλες τις εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής του νησιού, τις χαρούμενες και τις πιο δύσκολες από τη γέννηση, τον γάμο μέχρι και τον θάνατο. Είναι ένα προϊόν που όσοι το έχουν δοκιμάσει, φίλοι και επισκέπτες του νησιού, το αναζητούν στη συνέχεια.

«Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αναγνωρίζοντας την αξία, τη μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα του προϊόντος, θα αναλάβει τη δαπάνη της μελέτης τεκμηρίωσης και σύνταξης του σχετικού φακέλου μετά την απαραίτητη έγκριση των αρμοδίων οργάνων της Περιφέρειας. Με αυτό τον τρόπο, το περιζήτητο εφτάζυμο του νησιού, θα μπορεί να ταξιδέψει παντού, εισφέροντας επιπλέον πόρους στους αρτοποιούς του νησιού, ενώ παράλληλα θα προβάλλει θετικά το νησί της Καλύμνου», επισημαίνει ο κ. Ζανετίδης.

Για την παρασκευή του προζυμιού του Εφτάζυμου χρησιμοποιούνται υλικά όπως σπασμένο ρεβύθι, καυτερές πιπεριές, γλυκάνισος κ.α ενώ για το εφτάζυμο εκτός από αλεύρι χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων ούζο, μαστίχα, βούτυρο κλπ.

Το εφτάζυμο παρασκευάζεται ως εξής:

Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε όλα τα υλικά και τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 15. Μόλις γίνει ελαστική η ζύμη, την αφαιρούμε και την αφήνουμε σκεπασμένη με καθαρή πετσέτα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 3-4 ώρες.

Κόβουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες των 250 γρ. η καθεμία και κάνουμε κορδόνια. Με ένα κορδόνι σχηματίζουμε ένα σαλιγκάρι και με το άλλο το κλείνουμε περιμετρικά.

Μόλις πλέξουμε τα εφτάζυμα τα αφήνουμε να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο για άλλη περίπου μία ώρα.

Κατόπιν, τα αλείφουμε με αυγό και γάλα, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι και τα ψήνουμε στους 150°C για 35-45.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More