Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κάλυμνος: Τιμήθηκε η επέτειος των 199 ετών από τη ναυμαχία του Γέροντα παρουσία του Ν. Δένδια

Η επέτειος των 199 ετών από τη ναυμαχία του Γέροντα στην Κάλυμνο, γιορτάστηκε σήμερα, Κυριακή, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, που παρέστη ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης.

Ο κ. Δένδιας παρευρέθηκε στη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λέρου-Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ.κ. Παϊσίου.

Στη συνέχεια μετέβη στο σημείο όπου έχει τοποθετηθεί ο ανδριάντας του Ανδρέα Μιαούλη, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγιναν τα αποκαλυπτήρια από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Δήμαρχο Καλυμνίων, Δημήτρη Διακομιχάλη.

Κατά το χαιρετισμό του στην τελετή των αποκαλυπτηρίων ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Τα νησιά του Αιγαίου έγιναν μάρτυρες αυτής της ναυμαχίας, όμως, κύριε Δήμαρχε, νομίζω έχετε δίκιο και το γεωγραφικό επιχείρημα της απόστασης υπηρετεί τη δική σας άποψη περί τέλεσης -με θεσμοθετημένο και ορθό τρόπο από την Ελληνική Πολιτεία- της πανηγύρεως, εδώ στην Κάλυμνο.

Η ναυμαχία του Γέροντα στα νησιά του Αιγαίου δεν ήταν απλώς μία αναμέτρηση δύο στόλων. Ήταν μια απόδειξη πνεύματος και ευφυΐας, λόγω της τεράστιας αριθμητικής διαφοράς μεταξύ των πλοίων των δύο πλευρών.

Ο ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης και τα πληρώματά του δεν πτοήθηκαν. Αντιμετώπισαν την πρόκληση του κατά πολύ υπέρτερου τουρκοαιγυπτιακού στόλου. Πρέπει η ανδρεία τους να μας υπενθυμίζει ότι η ελευθερία δεν δίδεται δωρεάν και ότι οφείλουμε να αντλήσουμε όλοι παράδειγμα για να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο τη λήθη, με τις τελετές αυτές, αλλά, και τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής για εμάς τους Έλληνες, για τις οποίες δε νομίζω ότι χρειάζεται να σας μιλήσω, στο ανατολικό Αιγαίο». 

Ακολούθως ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κατέθεσε στέφανο στον ανδριάντα του Ανδρέα Μιαούλη και επισκέφθηκε το Κέντρο Πολιτισμού και Ιστορίας της Καλύμνου, όπου και ξεναγήθηκε. 

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολίτικης, Γιάννης Παππάς, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας, ο δήμαρχος Καλυμνίων, Δημήτρης Διακομιχάλης, ο έπαρχος Καλύμνου, Μανώλης Μουσελλής.

Παρόντες ήταν ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Αριστείδης Καβαρλίγκος, ο Διοικητής του 5/42 ΣΕ Συνταγματάρχης Δημήτριος Γώγουλας και αντιπροσωπεία Αξιωματικών.

Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι των κομμάτων, της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών αρχών. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More