Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Κάποιος να με προσέχει»: Μία αληθινή ιστορία που μας υπενθυμίζει την “ανάγκη” του πλησίον

Το «Κάποιος να με προσέχει» του Frank McGuinness σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά αυτό τον Ιανουάριο, στο θέατρο Αυλαία στη Θεσσαλονίκη, και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Οι τρεις πρωταγωνιστές, Αντίνοος Αλμπάνης, Σωτήρης Σκάντζικας, Δημήτρης Παπαγεωργίου και η σκηνοθέτρια Αθανασία Καραγιαννοπούλου, διηγούνται μία ιστορία εγκλεισμού όπου… «Ο Παράδεισος είναι ο άλλος».

Σύμφωνα με τον κ. Αλμπάνη, το έργο μιλάει βαθιά στις ψυχές των ανθρώπων, καθώς αγγίζει την ανάγκη μας να έχουμε κάποιον να μας προσέχει. ” Στις σύγχρονες κοινωνίες έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει να έχουμε ανάγκη τους διπλανούς μας… Πορευόμαστε πολύ μόνοι σε αυτή τη ζωή”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

Το έργο στρέφεται γύρω από τους τρεις Δυτικούς ομήρους που είναι έγκλειστοι σ’ ένα κελί στον Λίβανο, υπό το άγρυπνο βλέμμα των τρομοκρατών – απαγωγέων τους. Η προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις κακουχίες και τη μόνιμη αγωνία του θανάτου, εκδηλώνεται με χιούμορ ή «παιχνίδια» διαφυγής. Μέσα από συγκρούσεις ή συναισθηματικές εξάρσεις, οι τρεις τους, θα δεθούν με ισχυρότερα δεσμά και από τις αλυσίδες που τους κρατούν.

Ο Frank McGuinness περιγράφει τους μηχανισμούς που υιοθετούν οι τρεις άντρες για να αντέξουν την πλήξη του ατέρμονου εγκλωβισμού τους, υμνεί την αγάπη που ξεπερνά εθνικές ή θρησκευτικές διαφορές, φωτίζει τον τρόπο που ο καθένας συμπεριφέρεται σαν μητέρα και πατέρας μαζί για τους άλλους και δείχνει την συντριβή, όταν έρχεται ο αναπόφευκτος χωρισμός.

Η πανανθρώπινη αυτή ιστορία των τριών ομήρων μιλάει για τον φόβο και την ταυτότητα, διαλύει τα σύνορα των φύλων, διερευνά τις στρατηγικές επιβίωσης του ανθρώπου μέσα σε συνθήκες τρόμου και μας υπενθυμίζει πως είμαστε πιο δυνατοί όταν είμαστε ενωμένοι.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More