Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κάτοικοι, φορείς και Δήμος θέλουν το χώρο του πρώην εργοστασίου Δεσύλλα

Στο υπέδαφος, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι κρύβεται το αρχαίο λιμάνι της Φαιακείας, του Βασιλιά Αλκινόου. Άλλωστε, όλη η περιοχή αποτελεί τμήμα της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας.

Ο λόγος για την έκταση που φιλοξενούσε από το 1887 και για 100 χρόνια περίπου το περίφημο εργοστάσιο σχοινοποιίας Δεσύλλα. Οι κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν σήμερα ανοικτή εκδήλωση και απαιτούν από τη δημοτική αρχή να δράσει και να αποκτήσει την έκταση των 37 στρεμμάτων προτού τσιμεντοποιηθεί.

Ψάχνει για τρόπους απόκτησης ο Δήμος

Ο δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος, έχει πάρει από την αρχή θέση υπέρ της απόκτησης του χώρου, όπως άλλωστε και η προηγούμενη δημοτική αρχή. Συμφωνούν όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Ωστόσο η υπόθεση είναι περίπλοκη, καθώς η έκταση βρίσκεται σε πλειστηριασμό με τις δύο πρώτες δημοπρασίες να αποβαί9νουν άκαρπες, την τρίτη να έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τετάρτη και το Δήμο να μην έχει δικαίωμα, λόγω της νομοθεσίας, να συμμετάσχει στο διαγωνισμό.

Η δημοτική αρχή έχει ήδη κάνει κρούση διερεύνησης σε Τράπεζες και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για άντληση δανείου με το οποίο θα επιχειρηθεί η απόκτηση του χώρου με απευθείας διαπραγμάτευση. Στόχος, όπως και οι πολίτες επιθυμούν, να διατηρηθεί ο χαρακτήρας της παλαιάς βιομηχανικής εγκατάστασης με φιλοξενία ήπιας δόμησης για χώρους πολιτισμού και εκπαίδευσης, καθώς και οι αρχαιολογικές ανασκαφές.

Τα 15.000 τ.μ. κτηρίων και τα 16.000 τ.μ. ελεύθερου χώρου του εργοστασίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποικιλοτρόπως προς όφελος των κατοίκων της πόλης μας, δηλώνουν από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των πολιτών που θέλουν να αποτρέψουν την “τσιμεντοποίηση” με το σχέδιο να κάνει λόγο για 22.000 τ.μ. κατοικιών.

Ας σημειωθεί ότι σε ερώτηση του βουλευτή Κέρκυρας Αλέκου Αυλωνίτη, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη χαρακτήρισε ως σημαντική την πρόθεση του Δήμου για απόκτηση του χώρου, ωστόσο, δεν φαίνεται πως υπάρχει δυνατότητα για χρηματοδότηση απευθείας αγοράς με χρήματα του Υπουργείου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More