Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κέρκυρα: Κινητοποίηση για το κλείσιμο του ΕΑΚΚ

Κινητοποίηση για την κατάσταση που βρίσκεται το ΕΑΚΚ ετοιμάζουν για αύριο Μ. Τετάρτη οι αθλητικοί φορείς, που χρησιμοποιούν το αθλητικό κέντρο και γενικότερα το αθλητικό κίνημα, όπως ονομάζουν τον εαυτό τους, όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τον μοναδικό χώρο της Κέρκυρας.

Δηλώσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση δημοσιεύουν και παρατάξεις, κόμματα και άλλοι σύλλογοι.

Η κινητοποίηση θα γίνει στις 11.30 το πρωί έξω από το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας (πρώην Νομαρχία).

Οι ανακοινώσεις

ΚΚΕ: ΛΟΥΚΕΤΟ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Σαν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου μοιάζει η απόφαση για λουκέτο σε μέρος του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Κέρκυρας (ΕΑΚΚ) και η απαγόρευση εισόδου σε σωματεία, αθλητές και προπονητές. Παρά τις χρόνιες προειδοποιήσεις των αθλητικών συλλόγων, των αθλητών, των προπονητών, των γονιών για την επικινδυνότητα και την άθλια και συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση που βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις φτάσαμε στο ύστατο σημείο παρακμής του ΕΑΚΚ ώστε αυτό να θεωρείται ακατάλληλο και επικίνδυνο. Οι εικόνες κατάρρευσης είναι καθρέφτης της χρόνιας πολιτικής της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης του ΕΑΚΚ και όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων στο νησί μας. Αναδεικνύονται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο οι εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, αλλά και της τοπικής διοίκησης αφού με την πολιτική τους εκθέτουν εκατοντάδες αθλητές και επισκέπτες σε άμεσο κίνδυνο. Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα διεκδίκησης και αγώνα στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, στους αθλητές και γονείς, ενάντια στην εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Χρειάζεται να προταχθεί σήμερα η πάλη για να διεκδικήσουμε δημόσιες, δωρεάν αθλητικές υποδομές για όλους με επαρκή στήριξη από το κράτος. Να δοθούν κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη συντήρηση και αναβάθμιση όλων των αθλητικών χώρων του νησιού μας, αλλά και τη δημιουργία ελεύθερων χώρων άθλησης και αναψυχής.

Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ: Οι αθλητές ανεβαίνουν “το δικό τους Γολγοθά”

Είναι γνωστά εδώ και χρόνια τα προβλήματα των αθλητικών υποδομών στο Δήμο της Κεντρικής Κέρκυρας. Κυβερνήσεις άλλαξαν, διαδέχτηκαν η μία την άλλη, τα προβλήματα όμως της εγκατάλειψης ειδικά του κολυμβητηρίου και του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου (ΕΑΚ) όλο και διογκώνονταν. Το αποτέλεσμα ήταν το κλείσιμο τμήματος του ΕΑΚ ενώ το κολυμβητήριο είναι ετοιμόρροπο και με πολλά προβλήματα.
Οι αθλητικοί σύλλογοι όμως έχουν προσφέρει πολλά τόσα χρόνια στα παιδιά μας, καλύπτοντας το απαράδεκτο κενό του οργανωμένου προγράμματος σχολικού αθλητισμού. Διάπλαση προσωπικοτήτων, κοινωνικοποίηση των παιδιών, ευγενή άμιλλα, πλούσιες διακρίσεις σχεδόν σε όλα τα αθλήματα. Αντί λοιπόν η πολιτεία να κάνει αθλητικά έργα με κρατικές, γενναίες χρηματοδοτήσεις, απεναντίας τα παιδιά μας βιώνουν την εγκατάλειψη των αθλητικών εγκαταστάσεων με κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα. Επιπλέον ο Δήμος έχει επιλέξει την παραπάνω επιβάρυνση των αθλητικών σωματείων με το τιμολόγιο που έχει επιβάλει στους αύλιους χώρους των σχολείων και το Ναυσιθόειο.
Το κλείσιμο του ΕΑΚ επιφέρει ακόμη πιο πολλά προβλήματα στη σημερινή κατάσταση αφού δεν υπάρχουν άλλοι χώροι για προπονήσεις με αποτέλεσμα οι αθλητές να «ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά».
Για όλους αυτούς τους λόγους εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την συνεχιζόμενη απαξίωση και υποβάθμιση μίας ακόμη υποδομής του νησιού μας. Η συνταγή είναι γνωστή. Πρώτα απαξίωση και μετά εμπορευματοποίηση, ιδιωτικοποίηση και επιβάρυνση στον οικογενειακό προγραμματισμό για άθληση των παιδιών μας. Δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνει κάτι τέτοιο και με το ΕΑΚ.

ΑΝΑΣΑ: Τι θεωρείτε πιο σημαντικό. Τα οικονομικά συμφέροντα της Fraport ή την ανάγκη της νεολαίας για άθληση;

Η τελευταία εξέλιξη με το σφράγισμα μέρους των εγκαταστάσεων του ΕΑΚ-Κ δεν αποτέλεσε ασφαλώς κεραυνό εν αιθρία. Είναι η κατάληξη της εφαρμογής πρακτικών απαξίωσης, τις οποίες με συνέπεια και από κοινού ακολούθησαν όλοι οι αρμόδιοι από την κυβέρνηση και τον υπουργό αθλητισμού μέχρι την διορισμένη από αυτόν διοίκηση. Κανείς από αυτούς δεν έπραξε οτιδήποτε για την επισκευή και την αναβάθμιση του, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και διαμαρτυρίες πολιτών, αθλητών, φορέων, παρατάξεων και κομμάτων. Η ΑΝΑΣΑ, με δύο επερωτήσεις της, είχε ζητήσει από την περιφερειακή αρχή να αναλάβει πρωτοβουλίες και να χρηματοδοτήσει μελέτες και έργα αποκατάστασης και αναβάθμισης. Εις μάτην όμως, το ίδιο και οι υπόλοιποι της σειράς των υπευθύνων. Τους προκαλούμε να μιλήσουν δημόσια και να απαντήσουν σε ένα απλό ερώτημα, που είναι στα χείλη κάθε κερκυραίου και κάθε κερκυραίας: Τι θεωρείτε πιο σημαντικό, τα οικονομικά συμφέροντα της Fraport ή την ανάγκη της νεολαίας και του λαού για χώρους άθλησης ασφαλείς και σύγχρονους; Η ΑΝΑΣΑ υποστηρίζει και συμμετέχει στις λαϊκές κινητοποιήσεις για το ΕΑΚ-Κ. Η ΑΝΑΣΑ, που ας σημειωθεί ήταν η μόνη δημόσια αρχή που ως Περιφέρεια Ιονίων Νήσων χρηματοδότησε εργασίες αναβάθμισης στο ΕΑΚ-Κ τα τελευταία  δώδεκα χρόνια, θέτει το θέμα του ΕΑΚ-Κ σε απόλυτη προτεραιότητα στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδίου υποστήριξης των αθλητικών υποδομών στην Κέρκυρα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More