Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κέρκυρα: Πίεση σε υπουργείο και Χαμόγελο να μην κλείσει το Σπίτι στους Μαγουλάδες

Η κοινή βούληση όλων να παραμείνει εν λειτουργία το Σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού στους Μαγουλάδες, κατεγράφη με τον πλέον σαφή τρόπο κατά τη διάρκεια ενημερωτικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου με πρωτοβουλία του Δημάρχου Βόρειας Κέρκυρας Γιώργου Μαχειμάρη και την παρουσία του προέδρου του Χαμόγελου του Παιδιού Κώστα Γιαννόπουλου.

Ο κ. Γιαννόπουλος, έκανε μια εκτεταμένη ανασκόπηση της λειτουργίας του Σπιτιού στους Μαγουλάδες τα τελευταία 20 χρόνια αλλά και συνολικά του Χαμόγελου του Παιδιού από την ίδρυσή του πριν από 27 χρόνια έως σήμερα.

Δήλωσε την ευγνωμοσύνη του προς στους Κερκυραίους που είδαν την παρουσία του Χαμόγελου στο νησί ως δική τους υπόθεση και όχι ως φιλοξενία μια ιδρυματικής δομής. Τόνισε ότι όλα αυτά τα χρόνια, στα 11 Σπίτια του Χαμόγελου έχουν μεγαλώσει 1044 παιδιά, σήμερα προστατεύονται σε αυτά 215 ενώ στους Μαγουλάδες έχουν φιλοξενηθεί συνολικά 71. Από την παράλληλες δράσεις του Χαμόγελου έχουν εξυπηρετηθεί 1.915.496 περιπτώσεις παιδιών που υπέστησαν βία κάθε είδους ενώ απαντήθηκαν 4,5 εκατομμύρια κλήσεις από το τηλεφωνικό του κέντρο.

Ως προς το νέο νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει συγκεκριμένες τεχνικές παρεμβάσεις οι οποίες, σύμφωνα με τους μηχανικούς δεν μπορούν να γίνουν στους Μαγουλάδες και άλλη μια δομή στο Περιστέρι, αυτές επισείουν πρόστιμα έως 100.000 ευρώ αλλά και έκπτωση του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού αν δεν πραγματοποιηθούν έως τον ερχόμενο Μάιο. Για το λόγο αυτό και ο ίδιος αναγκάστηκε να προτείνει την αλλαγή χρήσης του Σπιτιού στους Μαγουλάδες σε Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας παιδιών του νησιού. Ο ίδιος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης του νομοσχεδίου υπήρξαν επαφές τόσο με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου όσο και με τον Πρωθυπουργό, χωρίς ωστόσο να μεταβληθεί το κείμενο που τελικά ψηφίστηκε στη βουλή.

Ο κ. Γιαννόπουλος έσπευσε να προσθέσει ότι ό ίδιος επιθυμεί εξονυχιστικό έλεγχο από την πολιτεία, παρουσίασε μια άκρως κολακευτική επιστολή του Συνήγορου του Πολίτη για τον τρόπο λειτουργίας του Σπιτιού στους Μαγουλάδες ενώ ανέφερε ότι το Χαμόγελου του Παιδιού έχει θεσμοθετήσει εσωτερικούς ελέγχους πολλαπλών επιπέδων για τη διασφάλισης της φροντίδας των παιδιών και τον αποκλεισμό αρνητικών συμπεριφορών.

Βουλευτές – φορείς

Ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας άσκησε κριτική στον κ. Γιαννόπουλο για το γεγονός ότι ανακοίνωσε παραμονή Χριστουγέννων το κλείσιμο του Σπιτιού στους Μαγουλάδες, χωρίς πριν να έλθει σε συνεννόηση με τους θεσμικούς παράγοντες της Κέρκυρας και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης που θα μπορούσαν να δώσουν λύση. Επανέλαβε ότι μετά τη συνάντηση που είχε με την κυρία Μιχαηλίδου, διαπίστωσε ότι το υπουργείο έχει βούληση να εξετάσεις τις τεχνικές λύσεις που μπορούν να γίνουν στο πλαίσιο θετικής βούλησης ως προς την εξεύρεση λύσης.

Τόσο ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης, όσο και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μπιάγκης, άσκησαν κριτική στον τρόπο με τον οποίο νομοθετήθηκαν οι νέοι όροι λειτουργίας των ιδιωτικών προνομιακών δομών. Απ’ την άλλη εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι ο κ. Γιαννόπουλος έσπευσε να προαναγγείλει το κλείσιμο των Μαγουλάδων, χωρίς να έλθει σε επαφή με τους τοπικούς φορείς και χωρίς να πραγματοποιήσει ανοιχτή ενημέρωση για το ζήτημα, στους έξι μήνες που πέρασαν από την ψήφιση του νόμου. Ο κ. Αυλωνίτης επισήμανε ότι θα πρέπει να εξεταστούν και τρίτες λύσεις όπως η κατασκευή βοηθητικού χώρου στη Χαμηλή Μαγουλάδων ή αξιοποίηση κτηρίων του Χαμόγελου στον Άγιο Ιωάννη.

Ο κ. Μπιάγκης παραδέχθηκε ότι ο νόμος είναι προβληματικός και έχουν δοθεί μάχες στις βουλή γι’ αυτό αλλά περίμενε όπως είπε, το Χαμόγελο να ζητήσει έγκαιρα περισσότερη βοήθεια  από την τοπική κοινωνία.

Η Αντιπεριφερειάρχης Μελίτα Ανδριώτη, ζήτησε τη δημιουργία επιτροπής με την εμπλοκή και του Τεχνικού Επιμελητηρίου που θα εξετάσει τη δυνατότητα ή όχι τεχνικών παρεμβάσεων στη δομή των Μαγουλάδων, κάτι που αποδέχθηκε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κέρκυρας Γιάννης Μεταλληνός.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More