Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κίνα-Τουρκία: Επίκειται συνάντηση Σι Τζινπίνγκ – Ταγίπ Ερντογάν στην περιφερειακή σύνοδο κορυφής στο Ουζμπεκιστάν

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ «ετοιμάζεται να συναντήσει» τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της περιφερειακής συνόδου κορυφής που διεξάγεται στο Ουζμπεκιστάν, μετέδωσε σήμερα ο κινεζικός κρατικός τηλεοπτικός σταθμός CCTV.

Η συνομιλία θα διεξαχθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (OCS, ΟΣΣ), στην οποία παίρνουν μέρος ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, και η οποία διεξάγεται στη Σαμαρκάνδη.

O Τούρκος πρόεδρος έχει επιδείξει το ενδιαφέρον του για την κινεζική μειονότητα των Ουιγούρων που είναι μουσουλμάνοι και τουρκόφωνοι και οι περισσότεροι κατοικούν στη Σιντζιάνγκ , στη Β.Δ, Κίνα.

Η Κίνα έχει κατηγορηθεί απο ανθρωπιστικές  οργανώσεις ότι καταπιέζει αυτόν τον πληθυσμό με μία αυστηρή εκστρατεία που διεξάγεται στο όνομα της αντιτρομοκρατίας, μετά απο ένα κύμα αιματηρών επιθέσεων.

Η Τουρκία δεν είναι παρά «εταίρος διαλόγου» του ΟΣΣ, στον οποία συμμετέχουν η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, το Πακιστάν και τέσσερις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν και Ταζικιστάν).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More