Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καθελών του ξύλου: Η πιο συγκλονιστική στιγμή της Μ. Εβδομάδας, η Αποκαθήλωση του Ιησού

Σήμερα είναι η πιο πένθιμη ημέρα του χρόνου. Είναι η μοναδική ημέρα του χρόνου που δεν τελείται Θεία Λειτουργία. Από το πρωΐ στους ναούς οι πιστοί ευλαβικά παρακολούθησαν την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και της Αποκαθήλωσης. Τη στιγμή δηλαδή που ο Ιωσήφ ο απ’ Αριμαθαίας και ο μυστικός μαθητής του Ιησού Νικόδημος, κατεβάζει το σώμα του Ιησού από το Σταυρό το τυλίγει με την Ιερά Σινδόνη και τον θάβει στον τάφο που ο ίδιος είχε ως οικογενειακό εκεί κοντά στον Γολγοθά και πρώτος σε αυτόν τον τάφο μπαίνει ο Χριστός.

Αυτή την πιο συγκλονιστική στιγμή της Ορθοδοξίας, έζησαν οι πιστοί συμμετέχοντας νοερά στο Θείο Δράμα, που πια σήμερα έφτασε στην κορύφωσή του.

Αφού τυλίξουν τον Εσταυρωμένο με την Ιερά Σινδόνη ο ιερέας που τον κουβαλά τον περνάει από την Ωραία Πύλη και τον τοποθετεί στην Αγία Τράπεζα, για σαράντα μέρες!

Ακολούθως ετοιμάζεται ο Επιτάφιος το χρυσοποίκιλτο ύφασμα που αναπαριστά το νεκρό σώμα του του Ιησού πριν την Ταφή. Ο Ιερέας περνάει με τον Επιτάφιο στους ώμους του, όπου οι πιστοί βάζουν τα λουλούδια που έχουν φέρει. Στη συνέχεια ο Ιερέας τον τοποθετεί στο κουβούκλιο, το οποίο από την Νύχτα της Μεγάλης Πέμπτης έχουν στολίσει οι Γυναίκες ψάλλοντας τα Εγκώμια και το Μοιρολόϊ της Παναγίας.

Στην βραδινή Ακολουθία του Επιταφίου, θα γίνει και η Περιφορά του στους δρόμους της πόλης, ή του χωριού. Στην Κομοτηνή γίνεται στις 9 το βράδυ η συνάντηση όλων των Επιταφίων από τις Εκκλησίες της πόλης, συν αυτή των Αρμενίων

Εικόνες απο την Εκκλησία του γραφικού χωριού Πολυάνθου Ροδόπης και τον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More