Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καθ’οδόν για τις ΗΠΑ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Οι υψηλές προσδοκίες της Τουρκίας και το κλίμα στην Ουάσινγκτον

Καθ’ οδόν για τις ΗΠΑ βρίσκεται ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Πολλά είναι τα θέματα στην ατζέντα της αυριανής συνάντησης με τον Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον, αλλά ένα από τα σημαντικότερα είναι η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη τύπου πριν την αναχώρησή του για ΗΠΑ αναφέρθηκε και στην απόφαση της σουηδικής εισαγγελίας να μην προχωρήσει σε έρευνα για το περιστατικό με το κρεμασμένο ομοίωμα του Ερντογάν. 

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, οι υψηλές προσδοκίες που καλλιεργεί η τουρκική πλευρά για την αυριανή συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν φαίνεται πως αποτυπώνουν το κλίμα που επικρατεί στην Ουάσιγκτον καθώς τα πολλά και σύνθετα προβλήματα παραμένουν, για την ακρίβεια λένε ότι δεν υπάρχει πρόοδος σε κανένα από αυτά. Είναι προφανές ότι το ζήτημα των F16 θα τεθεί από τον κ Τσαβούσογλου εν αναμονή της ειδοποίησης του Κογκρέσου αλλά βρισκόμαστε μόνο στην αρχή μιας μακράς και πολύ δύσκολης διαδικασίας κάτι που η Άγκυρα γνωρίζει καλά. Εκτιμάται ότι κατα την διάρκεια των συναντήσεων θα εκφραστεί και ηγνώριμη τουρκική γκρίνια προς τις Ηνωμένες Πολιτείες πως ενισχύουν και στηρίζουν την Ελλάδα ανατρέποντας την παραδοσιακή πολιτική των ίσων αποστάσεων και της ισορροπίας.

Tα εκκρεμή ζητήματα θα τεθούν από τον κ Μπλίνκεν και μιλάμε για την ένταξη Σουηδίας –  Φινλανδίας, για την Σύρια τόσο για τις τουρκικές επιχειρήσεις όσο και για την διαφαινόμενη επαναπροσέγγιση με την Δαμασκό, για τους S400 και φυσικά για την κλιμάκωση στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

Ανταπόκριση – Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη 

Τσαβούσογλου: “Παράλογη” η αδράνεια της σουηδικής εισαγγελίας για το ομοίωμα Ερντογάν

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More